Proiect în Congresul SUA: Se blochează transferul avioanelor de vânătoare F-35 către Turcia

Cristian Soare |
Data publicării:

Legislatorii Congresului SUA au anulat oficial furnizarea de avioane de lupta F-35 Joint Strike Fighter armatei turce prin introducerea unei interdicții în versiunea finală a bugetului Pentagonului pentru anul fiscal următor, scire The Washington Times.

Camera Reprezentanților și Senatul au adoptat o lege care interzice livrarea de avioane de vânătoare multirol catre Ankara, până când Pentagon nu finaliza „evaluarea schimbarii semnificative a participării Turciei la programul F-35, inclusiv eventuala eliminare a unui astfel de participari“, se spune in decizia parlamentarilor americani.

Zilele trecute, secretarul american al Apărării, James Mattis, a trimis Congresului o scrisoare şi a cerut să nu fie oprită livrarea avioanelor de luptă F-35. 

Mattis a arătat că împărtăşeşte îngrijorările Congresului privind alunecarea Turciei spre un regim autoritar, cu consecințe asupra drepturilor omului şi asupra statului de drept. El a atras însă atenţia că oprirea livrării de avioane către Turcia va afecta lanţul internaţional de aprovizionare, va ridica preţurile şi va cauza întârzieri în furnizări, în condițiile în care cel puţin 10 firme turceşti produc piese pentru avioanele de luptă F-35.  

Proiectul de buget al Apărării va fi din nou supus aprobării în Senat şi în Camera Reprezentanţilor. 

După aprobare, documentul va fi trimis spre ratificare preşedintelui Donald Trump

Dacă proiectul este ratificat de Trump, livrarea de avioane de luptă F-35 către Turcia va fi oprită în decurs de 90 de zile. 

Problema livrarilor de avioane F-35 a fost folosită de legiuitorii Congresului pentru a exercita presiuni asupra Turciei în legătură cu consolidarea legăturilor militare ale Ankarei cu Moscova.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat direct Turcia ca risca sancțiuni în cazul achiziționării de rachete produse de ruși

„Vrem ca sistemele dobândite de aliații noștri să continue să sprijine alți aliați ai noștri”, a declarat Tina Kaidanow, asistenta secretarului de stat Pompeo.

„Vrem ca ei să înțeleagă adevăratele neajunsuri grave a obținerii acestei achiziții de la ruși”, a spus ea.

Departamentul de Stat urmeaza să ia măsuri împotriva Turciei, aliatul NATO, în legătură cu planul său de a desfasura un sistem rusesc de apărare antirachetă S-400. SUA cred că decizia Ankarei de a achiziționa un sistem antirachetă de producție ruseasca va împinge Turcia mai mult în sfera de influență a Moscovei în Orientul Mijlociu.

Kaidanow a adăugat că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că achiziționarea acestor sisteme de la Moscova va sprijini acțiunile ruse în Orientul Mijlociu, Europa de Est și în alte zone din lume.

Acest pas va reduce, de asemenea, interoperabilitatea militară dintre Turcia, un aliat al NATO, și partenerii săi.

În plus, interzicerea furnizării Turciei de aparate F-35 va împiedica Moscova să obțină cunoștințe importante despre aceste avioane, care reprezinta un secret militar al Pentagonului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel