PROGRAM F-35 | Japonia vrea să ia locul Turciei, dar SUA se tem să nu deschidă ”cutia Pandorei”

Tudor Curtifan / 05 aug 2019 / 18:52

Japonia vrea să ia locul Turciei și a solicitat oficial Statelor Unite să accepte să se alăture programului F-35.

Cu toate acestea, Pentagoul urmează în următoarea perioadă să respingă solicitarea oficială a Japoniei de a se alătura programului F-35.

Solicitarea vine după excluderea Turciei din programul F-35, excludere care a avut loc la începutul luii trecute ca urmare a deciziei autorităților de la Ankara de a achiziționa sistemele rusești de rachetă S-400.

Imediat după excluderea Turciei, Ministerul Apărării din Japonia a solicitat în mod oficial informații despre modul în care Tokio ar putea trece de la statutul de client al F-35 la cel de membru cu drepturi depline al consorțiului.

Cu toate acestea, SUA vor limita parteneriatul în cadrul programului la nivelul inițial al investitorilor F-35, au declarat surse din cadrul programului, pentru Defense News. Refuzul va fi transmis oficialilor japonezi în următoarea perioadă.

 

SUA nu vor să deschidă ”cutia Pandorei” în programul F-35

 

Deși din perspectiva logistică a programului F-35, acceptarea Japoniei ca partener ar fi un câștig, refuzul este motivat de factorul politic. Permițând Japoniei să se alăture F-35, „am deschide cutia Pandorei", spune un fost înalt funcționar din cadrul programului, sub protecția anonimatului, pentru sursa citată.

Acesta a explicat că s-ar naște astfel un precedent, iar dacă Japonia va fi acceptată în program alte state precum Coreea de Sud sau Israel vor încerca să utilizeze modelul ales de Tokio pentru a se alătura și ele. 

Refuzul Pentagonului va însemna că firmele japoneze de apărare vor rata oportunitatea de a prelua producerea componentelor pentru F-35 care au fost inițial alocate industriei de apărare turcești.

Din programul F-35 fac parte pe lângă Statele Unite, și Marea Britanie, Australia, Canada, Danemarca, Italia, Olanda, Norvegia. Turcia a făcut și ea parte din program, dar a fost exclusă recent.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy