PROGRAM F-35 | Japonia vrea să ia locul Turciei, dar SUA se tem să nu deschidă ”cutia Pandorei”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Japonia vrea să ia locul Turciei și a solicitat oficial Statelor Unite să accepte să se alăture programului F-35.

Cu toate acestea, Pentagoul urmează în următoarea perioadă să respingă solicitarea oficială a Japoniei de a se alătura programului F-35.

Solicitarea vine după excluderea Turciei din programul F-35, excludere care a avut loc la începutul luii trecute ca urmare a deciziei autorităților de la Ankara de a achiziționa sistemele rusești de rachetă S-400.

Imediat după excluderea Turciei, Ministerul Apărării din Japonia a solicitat în mod oficial informații despre modul în care Tokio ar putea trece de la statutul de client al F-35 la cel de membru cu drepturi depline al consorțiului.

Cu toate acestea, SUA vor limita parteneriatul în cadrul programului la nivelul inițial al investitorilor F-35, au declarat surse din cadrul programului, pentru Defense News. Refuzul va fi transmis oficialilor japonezi în următoarea perioadă.

 

SUA nu vor să deschidă ”cutia Pandorei” în programul F-35

 

Deși din perspectiva logistică a programului F-35, acceptarea Japoniei ca partener ar fi un câștig, refuzul este motivat de factorul politic. Permițând Japoniei să se alăture F-35, „am deschide cutia Pandorei", spune un fost înalt funcționar din cadrul programului, sub protecția anonimatului, pentru sursa citată.

Acesta a explicat că s-ar naște astfel un precedent, iar dacă Japonia va fi acceptată în program alte state precum Coreea de Sud sau Israel vor încerca să utilizeze modelul ales de Tokio pentru a se alătura și ele. 

Refuzul Pentagonului va însemna că firmele japoneze de apărare vor rata oportunitatea de a prelua producerea componentelor pentru F-35 care au fost inițial alocate industriei de apărare turcești.

Din programul F-35 fac parte pe lângă Statele Unite, și Marea Britanie, Australia, Canada, Danemarca, Italia, Olanda, Norvegia. Turcia a făcut și ea parte din program, dar a fost exclusă recent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel