PROGRAM F-16. Cum a ratat România șansa cooperării cu industria americană

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Foto: DefenseRomania

Viorel Manole, directorul PATROMIL, a povestit în cadrul unui interviu pentru Defense România, cum țara noastră a purtat discuții cu privire la un parteneriat cu industria americană, înainte de începerea programului F-16. Discuțiile nu implicau offset, însă totuși ele nu s-au mai concretizat.

Era anul 2011, atunci când România a purtat discuții cu industria americană pentru programul F-16. Și nu doar cu Lockheed Martin care este proprietarul avionului, ci și cu 11 companii americane implicate în proiect.

„Am avut o discuție oficială cu sprijinul și implicarea Ambasadei Statelor Unite la București privind o cooperare industrială pe programul F-16. Ele încă nu erau încă achiziționate. Nu vorbim de offset, dar era o cooperare industrială. De ce ulterior partea română nu a insistat?”, s-a întrebat Viorel Manole.

Mi s-a spus că dacă noi nu cerem, ei nu pot oferi. Este o durere mai mare a noastră. În momentul în care începi negocieri e bine să iei și industria lângă tine. Bineînțeles, în funcție de nivelele de clasificare”,  a mai precizat Viorel Manole pentru Defense România.

Totuși, ulterior România nu a mai solicitat continuarea discuțiilor și a aranjamentelor pe care le-am avut cu partenerul american. 

 

De ce nu s-au concretizat discuțiile

 

Întrebat dacă există o explicație pentru o asemenea decizie care mai degrabă este o frântură de logică, Viorel Manole a precizat fără echivoc: „Sigur că există. Și este simplă”.

Se schimbă prea des persoanele. Trebuie să ne uităm la faptul că doar anul trecut au ieșit la pensie un ocean de ofițeri specialiști. Această ieșire la pensie nu a fost anticipată corect și nici pregătită. Oamenii care au fost implicați în discuțiile de atunci au plecat. Șefii de categorii de forțe, secretarii de stat de la vreea respectivă și chiar miniștrii au plecat. Singurele care au rămas sunt sindicatele și patronatele”, a mai adăugat directorul PATROMIL. 

Acesta a concluzionat, precizând că specă ca „noua achiziție de avioane F-16 să se facă cu o poziție mai fermă a achizitorului român privind cooperarea inițială”.

Amintim că în urmă cu două zile, ,ministrul Apărării, Gabriel Leş, a anunţat că au fost demarate procedurile pentru achiziţionarea a încă 36 de avioane de luptă F16.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel