Producătorul chinez de drone DJI neagă folosirea UAV-urilor de ruși în Ucraina și informații privind pozițiile militarilor ucraineni

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac rus în Ucraina, surprins dintr-o dronă. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Atac rus în Ucraina, surprins dintr-o dronă. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Producătorul chinez de drone DJI a dezminţit acuzaţiile că aparatele sale sunt folosite de militarii ruşi în Ucraina, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Compania de vânzări de produse electronice şi de uz casnic MediaMarkt a afirmat vinerea trecută, în reţeaua Twitter, că deţine "informaţii din diferite surse" în urma cărora a decis să elimine din ofertă dronele DJI.

Firma chineză a susţinut sâmbătă, pe aceeaşi cale, că "DJI promovează aplicaţii civile ale dronelor care sunt utile societăţii", iar acuzaţiile MediaMarkt sunt "categoric false". "Nu susţinem nicio utilizare care dăunează vieţii, drepturilor şi intereselor oamenilor", arată un comunicat al DJI.

Luni, Reuters nu a reuşit să obţină din partea chinezilor alte comentarii.

MediaMarkt gestionează peste 800 de magazine în 12 ţări din UE şi în Turcia. Germanii nu au precizat ce informaţii au primit despre DJI, dar au declarat că "fiind o companie responsabilă, am acţionat imediat şi am eliminat producătorul din gama noastră de produse la nivelul întregului grup, până la noi ordine".

 

DJI, acuzată că dezvăluie Rusiei date GPS despre poziţii ale militarilor ucraineni


Distribuitorul i-a răspuns astfel unui utilizator care acuzase DJI că dezvăluie Rusiei date GPS despre poziţii ale militarilor ucraineni.

MediaMarkt a mai precizat că vor fi "examinate cu atenţie" alte indicaţii şi evoluţii şi a apreciat că decizia anunţată este "un semnal clar privind valorile care au cea mai mare prioritate pentru noi" şi care au fost încălcate de războiul "de agresiune" declanşat de Rusia în Ucraina.

Dronele DJI sunt folosite atât de cei pasionaţi de fotografie, cât şi de alte categorii de utilizatori, cum ar fi pompierii americani.

La fel ca alte companii chineze şi spre deosebire de multe firme occidentale, DJI nu s-a retras din Rusia în urma invaziei din Ucraina, urmând astfel - apreciază Reuters - direcţia sugerată de refuzul guvernului de la Beijing de a critica Moscova pentru agresiune.

În 16 martie, ministrul ucrainean pentru tehnologia digitală, Mihailo Fedorov, a afirmat că i-a cerut fondatorului DJI, Frank Wang, să rupă legăturile cu Rusia. Oficialul de la Kiev a susţinut că forţele militare ruse folosesc produsele DJI pentru ghidarea rachetelor care ucid civili în Ucraina.

DJI a reacţionat a doua zi precizând pe Twitter că produsele sale nu sunt corespunzătoare pentru misiuni militare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel