Probleme în linia I din cauza lipsei de obuze. Gen. ucrainean Tarnavski: Pe frontul de sud-est trupele sunt obosite şi au intrat în defensivă

Darius Muresan |
Data publicării:
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm al Armatei ucrainene. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm al Armatei ucrainene. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Trupele ucrainene din linia întâi se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie şi au redus unele operaţiuni militare din cauza lipsei de asistenţă din străinătate, a declarat un responsabil militar ucrainean pentru agenţia de presă Reuters.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski a făcut aceste declaraţii în contextul în care republicanii din Congresul SUA ţin în suspans aprobarea unui nou pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari, iar Ungaria a blocat o finanţare de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Kiev, care continuă să combată invazia Rusiei lansată în februarie 2022.

"Există o problemă cu muniţia, în special cu obuzele post-sovietice - adică de 122 mm, 152 mm. Astăzi, aceste probleme există pe toată linia frontului", a explicat el într-un interviu.

Potrivit lui Tarnavski, deficitul de obuze de artilerie este o "problemă foarte mare", iar diminuarea ajutorului militar străin are un impact asupra câmpului de luptă.

"Volumele pe care le avem astăzi nu ne sunt suficiente în momentul de faţă, având în vedere nevoile noastre. Prin urmare, redistribuim. Replanificăm sarcini pe care ni le-am stabilit şi le diminuăm pentru că trebuie să avem resurse pentru ele", a spus el, fără a oferi detalii.

Remarcile sale subliniază dependenţa Kievului de ajutorul militar occidental pentru a lupta cu trupele ruse de-a lungul frontului de 1.000 de kilometri, la aproape 22 de luni de la debutul celui mai mare conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Forţele ruse se confruntă şi ele cu probleme cu muniţia, a adăugat Tarnavski, fără a preciza la ce fel de probleme se referă.

 

Trupele ucrainene de pe frontul de sud-est sunt obosite şi au intrat în defensivă



Trupele ucrainene de pe frontul de sud-est sunt obosite şi au intrat în defensivă în unele zone, dar încearcă să atace în altele, a mai afirmat el, subliniind că forţele ucrainene încă se aşteaptă la victorii, dar ar fi binevenite rezerve pentru a putea face rotaţii şi a beneficia de odihnă.

'În unele zone ne-am mutat (în apărare), iar în unele ne continuăm acţiunile ofensive, şi ne pregătim rezervele pentru viitoarele noastre acţiuni la scară largă", a notat generalul ucrainean.

Tarnavski, comandantul grupării operaţionale 'Tavria', a condus o contraofensivă care a forţat trupele ruse să părăsească oraşul sudic Herson şi partea de vest a fluviului Nipru, în noiembrie 2022, ultimul succes major al Kievului pe câmpul de luptă.

El a avut, de asemenea, un rol proeminent într-o şarjă la scară mai mare în regiunea de sud-est Zaporojie, în acest an, care a înregistrat însă puţine progrese împotriva vastelor tranşee şi câmpuri de mine ruseşti.

Rusia se află în ofensivă în est şi încearcă să încercuiască oraşul strategic Avdiivka, a cărui apărare este supervizată de Tarnavski.

"Intenţia lor (a forţelor ruse - n.r.) se menţine. Singurul lucru e că acţiunile lor se schimbă, tacticile se schimbă. Desfăşoară în mod constant atacuri ", a explicat el.

Potrivit generalului ucrainean, situaţia de la Avdiivka se schimbă "în fiecare zi şi în fiecare noapte", forţele ruse modificându-şi regulat tactica şi obţinând un "succes parţial în unele zone la o adâncime a frontului de aproximativ 1,5 până la 2 km".

"Cred că menţinem ferm aceste linii astăzi", a mai spus el. "Astăzi, inamicul face presiuni cu efectivele. (Ruşilor) nu le-a păsat niciodată şi nu le va păsa de personalul lor", a menţionat Tarnavski.

Oraşul Avdiivka este considerat ca fiind vital pentru obiectivul Rusiei de a prelua controlul deplin asupra celor două provincii estice, Doneţk şi Lugansk - două dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia spune că le-a anexat, dar asupra cărora nu deţine controlul total, notează Reuters.

Niciuna dintre părţi nu a înregistrat câştiguri teritoriale semnificative în acest an, iar luptele sunt în mare măsură unele de uzură.

Tarnavski a mai indicat că toate unităţile caută modalităţi de a oferi personalului perioade de odihnă.

"Astăzi întâmpinăm anumite dificultăţi cu personalul pe care îl avem în prima linie. Da, astăzi (soldaţii) nu sunt atât de viguroşi, nici atât de odihniţi", a admis el, adăugând că fiecare comandant ar trebui să dispună de o rezervă.

Kievul dezbate modalităţi de îmbunătăţire a modului în care se fac recrutările în armată, iar parlamentarii lucrează la legi menite să îmbunătăţească acest proces, dar nu se cunosc încă detalii.

Tarnavski a mai afirmat că venirea iernii - care înseamnă frig, vizibilitate redusă şi lipsă de acoperire cu ajutorul copacilor, care nu au frunziş - constituie o provocare pentru ambele părţi.

"Dar avem mulţi ani de experienţă în desfăşurarea de operaţiuni militare în condiţii de iarnă. Logistica, evacuarea şi deplasarea echipamentelor şi a personalului sunt complicate", a menţionat el.

Ucraina are tot mai mare nevoie de mijloacele necesare pentru a se apăra împotriva atacurilor din ce în ce mai ample ale dronelor ruseşti, dar se bazează pe livrarea avioanelor de luptă F-16 occidentale, a notat generalul ucrainean.

"Cu F-16, va fi total (altfel). După părerea mea, ca ofiţer de infanterie, F-16 este ca un Mercedes în comparaţie cu un Zaporojeţ (o veche maşină sovietică - n.r.)", a spus el. "Toată lumea speră", a adăugat oficialul militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel