Fost consilier al lui Putin: Probabilitatea unei invazii rusești în Ucraina va fi cea mai mare în timpul exercițiilor militare Zapad 2021

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Probabilitatea unei invazii militare rusești în Ucraina va fi destul de mare în timpul exercițiilor militare Zapad 2021. Afirmaţia nu este ceva înţeles greşit sau o frază scoasă din context, ci aparţine chiar lui Andrei Illarionov, fost consilier - în perioada 2000-2005 - pe probleme economice al președintelui rus Vladimir Putin.

Ofensiva are mai multe șanse să fie pusă în aplicare odată cu încheierea manevrelor NATO în Europa în iulie și finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream 2, a declarat Illarionov, potrivit agenţiei de presă UNIAN.

"Și cea mai mare probabilitate - nu o garanție, ci o probabilitate – poate apărea în timpul manevrelor Zapad-2021", a spus Illarionov, vorbind despre posibilele date la care Rusia ar putea lansa o ofensivă  militară împotriva Ucrainei.

,,Aș vrea să vă atrag atenția și asupra locației: foarte probabil, acesta este Tavria de Nord. Acesta este locul de unde începe albia Canalului Crimeii de Nord care duce în Peninsulă Crimeea’’, a precizat  Illarionov, aducând în discuţie faptul că Ucraina, care a închis Canalul Crimeii de Nord în urmă cu șapte ani, oprind principala sursă de apă potabilă către această regiune - aproape 90% din apă potabilă curgea pe acest canal.

Illarionov a atras atenţia că această zonă este destul de uşor de ocupat din punct de vedere militar, iar odată realizat acest lucru, ocupaţia militară poate fi menţinută la fel de uşor.

"În plus, partea extrem de vestică [a zonei] este Kinburn Spit, zona în care s-au purtat multe bătălii în secolele 18-19. Dacă invadatorii înaintează acolo, întregul estuarul Nipru-Bug va fi închis [pentru Ucraina]. Și apoi cele două dintre cele mai mari porturi din Ucraina - Kherson și Mikolaiv – se vor închide, cu tot cu șantierele navale. Dacă agresorul [Rusia] face ceea ce a scris presa rusă, și anume, capturează cei 80 de kilometri de la Ochakiv la Odesa, acest lucru ar reprezint o amenințare reală pentru Ucraina, pierzând acesul la Marea Neagră", a adăugat fostul consilier al lui Putin.

Iryna Vereshchuk, membră a Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, din Parlamentul Ucrainei, a catalogat declaraţiile lui Illarionov ca fiind o „intimidare”.

Vereshchuk a combătut declaraţiile lui Illarionov catalogându-le, pe bună dreptate, ca propagandistice, deoarece dacă la discuţie ar fi participat şi reprezentanţi ai Ministerului ucrainean al Apărării sau ai Forțelor Armate, toate aceste aspecte ar fi fost lămurite şi nu prezentate într-o manieră alarmistă care să-i sperie pe cetăţenii ucraineni care locuiesc în partea de sud a ţării.

Anterior, oficialii ucraineni au admis public că există pericolul unei invazii militare ruseşti, în ciuda declaraţiilor ministerului rus al Apărării că trupele şi tehnica militară vor fi retrase după finalizarea exercițiilor militare, care au avut loc de-a lungul frontierei cu Ucraina și în Crimeea ocupată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel