Primul test important pentru Charles al III lea. Scoţia vrea un nou referendum pentru independenţă, anul viitor

Regele Charles al III lea și Regina Consoartă Camilla. Vizită în Scoția - 2022
Regele Charles al III lea și Regina Consoartă Camilla. Vizită în Scoția - 2022

Şefa guvernului Scoţiei, Nicola Sturgeon, crede că un nou referendum pentru independenţa faţă de Regatul Unit ar putea avea loc în octombrie anul viitor, transmite Reuters.

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a spus că planurile sunt „gata de plecare” pentru a legifera un referendum pentru independență dacă acesta va primi aprobarea de la Curtea Supremă

Guvernul scoțian se va adresa Curții Supreme săptămâna aceasta pentru a argumenta că nu are nevoie de autoritatea guvernului Regatului Unit pentru a organiza votul.

Curtea Supremă britanică urmează să înceapă marţi audierile privind posibilitatea unui vot asupra secesiunii Scoţiei.

Primul ministru speră să organizeze referendumul în octombrie anul viitor, dacă i se va da undă verde.

Deși, în 2014, referendumul privind independenţa Scoţiei a eșuat, Sturgeon susține că, deoarece alegătorii au susținut partidele pro-independență la alegerile pentru parlamentul scoțian de anul trecut, a existat un mandat pentru a prezenta un proiect de lege pentru organizarea unui referendum pe 19 octombrie 2023.

Întrebată în timpul unui interviu la BBC TV dacă era încrezătoare că se va întâmpla, Sturgeon a spus: „Da, sunt încrezătoare că se poate întâmpla referendumul (...) și că Scoția va deveni independentă. Să aşteptăm să vedem ce spune instanţa.”

Primul referendum privind independenţa Scoţiei a avut loc în septembrie 2014, când 55% dintre votanţi au fost împotriva desprinderii de Regatul Unit. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel