F-16 ar putea ”înclina balanța”. Primul lider al separatiștilor din Donețk, scrisoare din detenție adresată Kremlinului: Ucrainenii nu vor rămâne la scenariul luptei poziționale

Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.
Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.

Rusia va fi și mai slabă și mai puțin capabilă să conducă o ofensivă anul viitor, se arată în scrisoarea redactată în detenție de către naționalistul Igor Girkin (Strelkov), care a fost primul lider al separatiștilor din regiunea Donețk, după evenimentele din 2014.

Igor Girkin nu numai că critică tactica Rusiei de a ataca și de a apăra în același timp, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la furnizarea de arme occidentale Ucrainei, care poate asigura ucrainenilor superioritatea locală anul viitor.

Scrisoarea de mână din 26 octombrie a fost publicată de soția lui Girkin, Miroslava Reginskaya.

Potrivit lui Girkin, eforturile Rusiei de a respinge atacurile ucrainene de-a lungul liniei frontului - în timp ce Armata rusă desfășoară simultan o ofensivă de toamnă - vor slăbi potențialul ofensiv și defensiv al Rusiei în 2024.

În următoarele luni, rușii vor fi nevoiți să se concentreze pe apărare, crede Girkin, pentru a elimina criza operațională care a apărut pe malul stâng al Niprului lângă Herson.

Girkin susține chiar, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, că forțele ruse vor fi „incapabile să desfășoare acțiuni ofensive mai ample”, în ciuda faptului că forțele ucrainene nu sunt în măsură să „doboare unitățile ruse din prima linie, sunt obosite și nu au reușit să creeze o breșă”.

El a avertizat că, în ciuda acestui fapt, ucrainenii nu vor rămâne la scenariul luptei poziționale și că se teme că forțele ucrainene ar putea avea succes într-o pătrundere, deoarece trupele ruse sunt epuizate de luni de luptă.

 

Girkin rezumă situația de pe câmpul de luptă din luna octombrie

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

El a spus că starea trupelor ruse „se deteriorează treptat” și arată „o slăbiciune tot mai mare în capacitățile lor”, în ciuda respingerii cu succes a ofensivei ucrainene din vara și toamna lui 2023.

Chiar și atacurile țintite mai mici asupra orașelor eșuează, afirmă Girkin. Trupele ruse nu numai că au fost în imposibilitatea de a lansa o ofensivă mai mare la începutul toamnei, dar nu sunt în măsură să desfășoare operațiuni ofensive limitate care să captureze ținte importante din punct de vedere operațional precum Kupiansk, Lâman sau Avdiivka.

La Kupiansk, ei nu au reușit să avanseze spre oraș și au rămas blocați în luptele de pe „apropierile îndepărtate ale orașului”. Nici la Lîman nu au reușit să schimbe situația.

Girkin a adăugat că câștigurile de poziție de la Avdiivka au dus la pierderi semnificative de oameni și echipamente, astfel încât ofensiva rusă nu s-a dezvoltat mai departe. 

Potrivit lui Girkin, Avdiivka a arătat incapacitatea trupelor ruse de a „câștiga avantajul pe un sector foarte îngust al frontului”, în ciuda faptului că operațiunea a fost pregătită cu atenție de ruși, iar forțele de atac au fost bine coordonate.

El a menționat, de asemenea, momentul inoportun al operațiunii, când sezonul ploios și noroios împiedică avansul Rusiei.

 

Ajutorul occidental întărește Kievul

 

Girkin avertizează că continuarea ajutorului occidental acordat Ucrainei și eșecul conducerii ruse de a se mobiliza ar putea permite Ucrainei să se îndepărteze de luptele poziționale și să lanseze o ofensivă de succes în 2024. 

El presupune că, din cauza alegerilor prezidențiale, Rusia nu va mai lansa o nouă rundă de mobilizare înainte de debutul primăverii. El consideră că nu se mai poate aștepta o întărire ulterioară a unităților cu voluntari și soldați obținute prin recrutare, întrucât potențialul persoanelor interesate să meargă ei înșiși la război a fost deja epuizat.

Girkin menționează că aprovizionarea cu arme occidentale face posibilă intervenția în spatele liniilor rusești și chiar distrugerea aerodromului Berdiansk din regiunea ocupată Zaporojie.

Girkin se teme că Ucraina ar putea continua să distrugă spatele frontului Rusiei în timpul iernii. El a avertizat că, datorită aprovizionării cu avioane americane de luptă F-16, trupele ucrainene pot atinge pe termen scurt superioritatea locală în orice parte a frontului.

 

Unități mobile mici în loc de forțe masive

 

Eseul Comandantului-șef ucrainean Valeri Zalujnîi „Războiul de poziție modern și cum să câștigi” afirmă că tehnologia militară occidentală și superioritatea aeriană se numără printre factorii care permit Ucrainei să treacă de la războiul pozițional la ofensivă.

Unii bloggeri militari ruși au criticat și tacticile rusești, afirmând că atacurile ruse - concentrate ale forțelor mari împotriva apărării solide - sunt ineficiente. Potrivit acestora, unitățile mobile de infanterie mai mici, cu sprijin suficient, ar putea fi mai eficiente pentru ofensiva rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel