Primul elicopter de atac AH-1Z Viper pentru Bahrain urmează să fie livrat. Și României îi e propus tandemul Viper-Venom

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Elicopter  AH-1Z
Elicopter AH-1Z

La aproximativ șapte luni de când a demarat construcția primului elicopter de tip AH-1Z Viper care va ajunge în dotarea Bahrainului, Bell a anunțat finalizarea aparatului.

Potrivit unui comunicat emis în această săptămână de către gigantul american Bell către DefenseRomania, primul elicopter de atac AH-1Z Viper pentru Bahrain a fost predat Comandamentului Naval al Sistemelor Aeriene al Statelor Unite ale Americii (NAVAIR).

Bell a publicat și o fotografie interesantă cu primul Viper pentru Bahrain, într-o schemă de camuflaj gri, elicopterul având cocardul steagului țării din Golf. Elicopterul va fi livrat Bahrainului anul viitor, în 2022.

1. Primul eli... (ah-1z-viper-bahrain-bell_91258900.jpg)

Primul elicopter de atac AH-1Z Viper dezvoltat de Bell pentru înzestrarea Bahrainului. Sursă foto: Bell 

În 2019 Bahrain a semnat un contract de înzestrare, cu Bell, pentru achiziționarea a 12 elicoptere de atac AH-1Z Viper. Valoarea tranzacției, care include și piese de schimb, suport logistic și echipamente auxiliare este estimată la 911 milioane de dolari.

În cadrul comunicatului citat, Mike Deslatte, vicepreședinte și director de program al Bell H-1, a precizat că livrarea primului Viper către NAVAIR este o „realizare extraordinară pentru programul H-1” iar „Forțele Regale Aeriene ale Bahrainului sunt cu un pas mai aproape de implementarea capacităților de ultimă generație ale AH-1Z”.

Pe lângă cele 12 Viper, potrivit publicației Janes, Bahrain urmează să achiziționeze și rachete aer-sol de tip AGM-114 Hellfire, dezvoltate de Lockheed Martin, rachete ghidate Advance Precision Kill Weapon System II, dezvoltate de BAE Systems și sisteme TopOwl ale Thales.

 

Bell propune României tandemul Viper-Venom

 

Elicopterele AH-1Z Viper sunt propuse și României de către Bell, în programul de înzestrare demarat de MApN.

Oferta Bell e reprezentată de tandemul AH-1Z Viper, elicoptere de atac și UH-1Y Venom, elicoptere de transport. 

În primăvara acestui an, Joel Best, director Global Business Development Europe la Bell Helicopter, în cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate, a dat asigurări că în cazul în care contractul va fi atribuit către Bell, americanii vor efectua lucrările de mentenanță în țara noastră. 

În ceea ce privește asamblarea, lucrurile sunt complexe și dinamice. Depinde evident de numărul de elicoptere pe care țara noastră le-ar achiziționa. 

Trebuie să precizăm că pe lângă Bell, România mai are pe masă oferte pentru înzestrarea Armatei cu elicoptere și din parte Airbus cu H145M și Sikorsky prin PZL Mielec cu Black Hawk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel