Primul consulat străin deschis în Crimeea. Ucraina reacționează categoric

Cătălin Costea / 10 noi 2020 / 19:21

Potrivit RIA Novosti, pe 10 noiembrie și-a început activitatea prima misiune diplomatică a unui stat străin în Crimeea. 

Instituția în cauză este consulatul onorific al Republicii Nicaragua, în cadrul căruia cetățeanul rus Oleg Belaventsev, fost reprezentant plenipotențiar al președintelui Federației Ruse din Crimeea, a fost numit consul onorific.

La ceremonia de deschidere a participat și ambasadorul Republicii Nicaragua la Moscova, Alba Azucena Torres, care a sosit la Simferopol special pentru această festivitate.

Șeful biroului de reprezentare a președintele rus în Crimeea, Alexander Molokhov, a declarat că evenimentul poate fi descris ca primul semn de încetare a blocadei externe aplicate Crimeei.

De cealaltă parte, Ucraina a reacționat prompt și categoric la implicarea Republicii Nicaragua: „Ministerul afacerilor externe al Ucrainei își exprimă protestul puternic în legătură cu vizita ilegală și necoordonată a ambasadorului Republicii Nicaragua în Federația Rusă, doamna Alba Azucena Torres, în Republica Autonomă Crimeea (Ucraina) pentru predarea unui brevet consular așa-numitului consul onorific al Nicaragua cu reședința în Simferopol, Oleg Belaventsev", se precizează în comunicatul emis de ministerul ucrainean de externe.

Potrivit diplomaților ucraineni, măsura reprezintă o încălcare gravă a legislației ucrainene și a dreptului internațional, în special a Rezoluției 68/262 a Adunării Generale a ONU „Integritatea teritorială a Ucrainei”.

Partea ucraineană a anunțat că a început procesul de aplicare a sancțiunilor împotriva Republicii Nicaragua, în conformitate cu legislația ucraineană și că va continua să ia toate măsurile necesare prevăzute de legile Ucrainei și de dreptul internațional pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy