Primii români din Gaza ajung azi la Baza Aeriană 90 Otopeni. Premierul Ciolacu se află și el în aeronava care va aduce în țară grupul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avionul Tarom care a operat prima cursă istorică a noului Aeroport Internațional din Brașov. Foto: Florin Răvdan
Avionul Tarom care a operat prima cursă istorică a noului Aeroport Internațional din Brașov. Foto: Florin Răvdan

Primii cetățeni români și familiile acestora vor ajunge în țară în jurul  orei 20.00.

Azi noapte, MAE anunța că un prim grup de români şi membri de familie ai acestora - format din 93 de persoane - a fost evacuat marţi, din Gaza, în Egipt.

Miercuri, MAE a anunţat că încă 51 de români au primit permisiunea de a părăsi Fâşia Gaza prin punctul de trecere Rafah. Evacuarea se realizează pe parcursul zilei de miercuri. (UPDATE, ora 17.40: MAE a anunțat că punctul de trecere de la Rafah a fost închis pentru tranzitul persoanelor. ”Evacuarea grupului sus-menționat (cei 51 de cetățeni români) va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah”, se precizează în comunicat).

Premierul Marcel Ciolacu va reveni din Egipt, miercuri seara, împreună cu primul grup de cetăţeni români şi membri ai familiilor acestora care au fost evacuaţi din Fâşia Gaza, cu o cursă specială a companiei TAROM, care va ateriza la Baza 90 Transport Aerian Otopeni, transmite Executivul.

Negocierile pentru evacuare au fost rezultatul unui efort comun al autorităților române, în acest sens fiind înființată o Celulă de criză interinstituțională care - prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo și Tel Aviv - au dialogat cu autoritățile egiptene și israeliene.

Operațiunile de evacuare a cetățenilor români din Gaza au fost efectuate de echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE, care s-u deplasat în proximitatea punctului de trecere de la Rafah.

La bordul aeronavei se vor afla şi cetăţeni ai Republicii Moldova evacuaţi, de asemenea, din Fâşia Gaza şi cărora MAE român le acordă sprijin în vederea repatrierii. Marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a informat că 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi, iar din Cairo ei vor fi transportaţi la Bucureşti, împreună cu cetăţenii români.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel