Primele imagini cu tancurile Leopard 2 ajunse în Ucraina (Foto/Video). Oleksii Reznikov: Scuzați-mă, unde este drumul spre Moscova?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Prim-ministrul ucrainean Denis Shmihal a publicat pe reţele de socializare mai multe imagini cu primele 4 tancuri Leopard trimise Ucrainei de către Polonia. Fotografiile îl arată pe Shmihal însuși, pe premierul polonez Mateusz Morawiecki, pe ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și pe mai mulţi militari pozând în mijlocul primelor tancuri occidentale care au ajuns în Ucraina. La împlinirea unui an de la invazia Rusiei, Polonia a livrat oficial primele patru tancuri Leopard 2 Ucrainei - chiar în momentul în care guvernul suedez a anunța că va furniza Kievului până la 10 astfel de tancuri.

 

Polonia a confirmat livrarea primelor tancuri Leopard către Ucraina vineri, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki a vizitat Kievul pentru a marca aniversarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate de la Varșovia, președintele Andrzej Duda a declarat: "Premierul nu a putut fi aici, a mers la Kiev pentru a aduce tancurile Leopard, care sunt primul lot livrat Ucrainei".



La scurt timp după ce Berlinul a aprobat exportul tancurilor de luptă de producție germană, militarii ucraineni au început să se antreneze pe tancurile Leopard 2 în Polonia.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul polonez, a declarat la Kiev că Polonia transferă acum patru tancuri Leopard 2 către Ucraina, restul urmând să vină ceva mai târziu.

"În urmă cu un an, tancurile au intrat în Ucraina pentru a-i priva pe ucraineni de libertate. Astăzi, tancurile au intrat și ele în Ucraina, dar pentru a proteja libertatea", a declarat Denis Shmihal.

O scurta înregistrare video, cu titlul "Primele tancuri Leopard 2A4 sosesc în Ucraina din Polonia", îl arată pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, inspectând interiorul unui tanc Leopad 2.

Când a fost întrebat despre primele sale impresii, Reznikov a glumit: "Przepraszam, gdzie jest droga na Moskwy?", care în poloneză înseamnă "Scuzați-mă, unde este drumul spre Moscova?".

În total, Polonia s-a angajat să transfere Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2 - paisprezece unități. Shmihal i-a felicitat, de asemenea, pe militarii ucraineni care au învăţat deja să opereze primele tancuri Leopard.

Reamintim că, în prima jumătate a lunii februarie, în Polonia a recepţionat tancurile Leopard 2A4 trimise de Canada, care vor fi transferate către Forțele Armate ale Ucrainei. Canada va transfera patru tancuri Leopard 2 din depozitele de armament ale forţelor sale armate către Ucraina.

Tot ieri, premierul polonez Mateusz Morawiecki, venit vineri la Kiev la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei, a anunţat că, în plus faţă de tancurile germane Leopard 2, Polonia va oferi Ucrainei încă 60 de tancuri poloneze PT-91 şi este pregătită să primească 2.500 de soldaţi ucraineni răniţi. 

Polonia a promis Ucrainei 14 tancuri germane Leopard 2A4, din care patru au fost deja livrate, iar 'în câteva zile vom livra tancurile noastre foarte bune PT-91, 60 de tancuri vor ajunge în Ucraina', a declarat presei premierul Mateusz Morawiecki, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Tancul PT-91 este o versiune modernizată local în Polonia a tancului rusesc T-72.

De la începutul războiului Polonia a mai donat Ucrainei un număr neprecizat de tancuri PT-91, plus cel puţin 250 de tancuri T-72. Şeful guvernului de la Varşovia a susţinut în declaraţia acordată presei că 'în planurile Rusiei' ţara sa 'urma să fie următoarea pe listă' după Ucraina, prin urmare 'în lumea liberă nu este loc pentru doctrina 'mir' (păcii) rusă', dat fiind că acum un an Moscova 'şi-a arătat adevărata sa faţă'.

Premierul polonez a catalogat drept 'prea blânde' sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei şi a afirmat disponibilitatea ţării sale de a începe instruirea piloţilor militari ucraineni pe avioanele de vânătoare americane F-16, adăugând însă că oferirea unor astfel de avioane Ucrainei trebuie să fie convenită în comun de aliaţii occidentali. Intervenind asupra acestei chestiuni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unei 'coaliţii aeriene' care să ofere ţării sale avioane de luptă, asemeni 'coaliţiei tancurilor'.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel