Primele F-16 ar putea zbura, la vară, pe frontul din Ucraina. Avioanele donate Kievului au fost modernizate constant, dar eficiența lor va depinde de muniția livrată de partenerii occidentali

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul grup de patru piloți ucraineni va finaliza antrenamentul pe avioanele de luptă F-16 până în vară.

Aproximativ 60-70 de aeronave F-16 ale unor state precum Olanda, Danemarca, Belgia sau Norvegia ar trebui să ajungă la ucraineni, într-o perioadă mai lungă de timp. Premierul olandez Mark Rutte a spus că avioanele de luptă ar putea fi livrate „conform calendarului” și că vor exista cel puțin 24 de avioane.

Totuși, deși avioanele F-16 sunt așteptate în primăvară, procesul de pregătire al piloților va dura câteva luni, așa cum confirmă și Pentagonul.

Potrivit CNN, care citează Garda Națională din Arizona, piloții au început antrenamentele la mijlocul lunii octombrie la Baza Aeriană a ”162nd Fighter Wing” din Tucson, Arizona.

Un al doilea grup de patru piloți a început să se antreneze în ianuarie, iar un al treilea grup de patru piloți urmează în prezent cursul de limbă engleză necesar pentru a zbura cu avionul de luptă din a patra generație din SUA, potrivit căpitanului Erin Hannigan, purtător de cuvânt al Gărzii Naționale din Arizona.

Toți piloții sunt așteptați să își finalizeze antrenamentul între mai și august, deși programul exact depinde de progresul programului.

Pe 14 februarie, a avut loc o altă întâlnire în formatul „Ramstein”, în cadrul căreia partenerii Ucrainei au raportat despre progresul în pregătirea piloților ucraineni și transferul avioanelor de luptă occidentale la acesta. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umierov a declarat că „totul decurge conform programului, în cadrul tuturor acordurilor cu partenerii”. 

Danemarca și Țările de Jos au fost primele țări care au promis că vor transfera avioane de luptă F-16 în Ucraina, dar acest lucru se va întâmpla după ce piloții ucraineni își vor finaliza pregătirea. Acest lucru a fost anunțat și de Norvegia și Belgia.

 

Muniția livrată pentru F-16 va fi esențială

Aeronavele F-16 vor putea să țină avioanele rusești mai departe de linia frontului, dar asta va depinde și de munițiile livrate.

F-16 „sunt aeronave folosite, dar au fost modernizate și îmbunătățite tot timpul, așa că - dacă vorbim, spre exemplu, de Olanda sau Danemarca - știu că au un model de F-16 destul de bine echipat și, prin urmare, forțele aeriene ucrainene oricum vor primi o aeronavă mai bună (decât avioanele sovietice, aflate acum în dotarea ucrainenilor - n.r.)”, a spus fostul comandant al forțelor aeriene estone, generalul-maior Vello Loemaa, pentru ERR.

La rândul lor oficialii militari ucraineni au precizat că avioanele F-16 ar putea folosi rachete cu o rază de acțiune de până la 500 de km.

„În pachete suplimentare de ajutor militar, Ucraina se așteaptă la rachete pentru F-16, care au o rază de acțiune de 300 până la 500 de kilometri, ceea ce va permite Forțelor de Apărare ale Ucrainei să obțină un succes și mai mare pe câmpul de luptă”, explica, la începutul lunii, locotenentul general Serhii Naev, comandantul forțelor comune ale Ucrainei, citat de Ukrinform.

Ucraina va putea opera de la distanțe mai mari, eliminând mai ușor apărările rusești de la sol și ținând la distanță propriile avioane ale Moscovei. Deși nu este un glonț de argint, este de așteptat ca aeronava F-16 să facă loviturile rusești asupra Ucrainei mai dificil de efectuat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel