Primele 60 de vehicule de luptă Bradley au plecat spre Ucraina (Foto). Ce versiune a M2 Bradley primeşte armata ucraineană?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicule de luptă Bradley în timp ce sunt încărcate la bordul navei americane ARC Integrity, la 25 ianuarie 2023. Peste 60 de vehicule de luptă Bradley au fost transportate de către Comandamentul militar american de Transport ca parte a pachetului de ajut
Vehicule de luptă Bradley în timp ce sunt încărcate la bordul navei americane ARC Integrity, la 25 ianuarie 2023. Peste 60 de vehicule de luptă Bradley au fost transportate de către Comandamentul militar american de Transport ca parte a pachetului de ajutor militar al SUA pentru Ucraina. Sursa foto: USTRANSCOM.

Comandamentul militar american pentru transporturi (TRANSCOM) a pregătit deja primul transport de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley către Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar american în valoare de 2,85 miliarde de dolari. Primele peste 60 de vehicule de luptă Bradley au fost încărcate pe o navă de tip cargo care a plecat din portul North Charleston, Carolina de Sud, pe 25 ianuarie.

 

Primul lot de  60 de vehicule de luptă Bradley dintr-un total de 109  promise Ucrainei a fost încărcat pe nava de marfă RORO (roll-on roll-off) ARC Integrity pe 25 ianuarie. ARC Integrity este o navă de marfă de tip roll-on roll-off deținută de ARC Shipping și contractată de TRANSCOM, potrivit The War Zone.

TRANSCOM nu a precizat când vor ajunge Bradley-urile în Ucraina. În timp ce mai mult de jumătate din Bradley-urile promise Ucrainei au fost expediate, va mai trece ceva timp până când vor intra în luptă.

,,Situația din Ucraina a adus cu adevărat în prim-plan importanța logisticii", a declarat generalul forțelor aeriene Jacqueline Van Ovost, comandantul USTRANSCOM, în timpul unui interviu acordat Joint Force Quarterly.

"Sprijinul nostru pentru Ucraina nu ar fi fost posibil fără relațiile puternice pe care le avem cu aliații și partenerii noștri pentru a facilita livrarea ajutorului", a adăugat ea Jacqueline Van Ovost.

Nava încărcată cu cele peste 60 de vehicule Bradley mai întâi trebuie să ajungă într-un port maritim și apoi să fie transportate, cel mai probabil pe calea ferată, într-o locație mai aproape de granița cu Ucraina.

Nu este clar în acest moment dacă aceste vehicule vor merge în Germania, unde mai mulţi militari ucrainenii urmează o perioadă de pregătire sau direct în Ucraina, cel mai probabil prin Polonia sau România.

 

Ce versiune a M2 Bradley primeşte armata ucraineană? 

 

Ucraina va primi vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley în versiunea M2A2 a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, la scurt timp după anunţul facă de Casă Alba cu privire la acest transfer de tehnica militară.

Versiunea M2A2 ODS (Operation Desert Storm) a fost dezvoltată pe baza experienței acumulate de Statele Unite în timpul războiului din Irak din 1991 (Operațiunea Desert Storm).

M2A2 ODS a fost echipat cu FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade and Below) - un sistem care permite schimbul de informații cu toate unitățile de pe câmpul de luptă care dispun de dispozitive similare.

Vehiculul a primit, de asemenea, un telemetru laser ELRF (Eye-safe Laser Rangefinder) de la Fire Control Systems, cu o rază de acțiune de până la 10 km.

De asemenea, are un sistem de navigație tactică TACNAV (Tactical Navigation System) cu un receptor GPS. M2A2 ODS este echipat cu un sistem de tip DCS (Digital Compass Systems). Protecția vehiculului a fost îmbunătățită cu un sistem pasiv de apărare antirachetă antitanc cu infraroșu.

M2 Bradley este principalul vehicul de luptă al infanteriei (IFV), aflat în serviciul armatei Statelor Unite ale Americii. Este produs din 1981 de compania BAE Systems. În timpul dezvoltării aceşti IFV, proiectanții au stabilit cerința ca vehiculul să fie cel puţin la fel de rapid ca tancul M1 Abrams și să poată îndeplini aceleași funcții de transport ca M113 APC.

Bradley este înarmat cu un tun automat M242 Bushmaster de 25 mm. De asemenea, IFV-ul Bradley dispune de un lansator TOW ATGM. Armamentul suplimentar este reprezentat de o mitralieră M240C.

Vehiculul blindat a fost folosit de armata americană pentru a transporta trupe pe câmpurile de luptă încă de la mijlocul anilor 1980. U.S. Army are în depozite mii de vehicule de luptă Bradley, ceea ce ar putea oferi ucrainenilor mai multă putere de foc pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, decizia lui Biden nu răspunde la solicitarea Ucrainei ca SUA să trimită tancuri Abrams.

Vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley sunt încă folosite de U.S. Army, deși Pentagonul caută de ani de zile un înlocuitor pentru acestea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel