Primele 6 din 19, pe repede înainte. Danemarca a anunțat când ajung în Ucraina primele avioane F-16, dar pune o condiție

Darius Muresan |
Data publicării:
În fața unui F-16 danez, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de premierul danez Mette Frederiksen, în timpul vizitei oficiale din Danemarca. Foto: Biroul Administrației Prezidențiale de la Kiev via Mil.ua
În fața unui F-16 danez, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de premierul danez Mette Frederiksen, în timpul vizitei oficiale din Danemarca. Foto: Biroul Administrației Prezidențiale de la Kiev via Mil.ua

Danemarca va livra 19 avioane F-16 Fighting Falcon către Ucraina, dar pune o condiție. Totodată, Copenhaga a confirmat și momentul în care vor ajunge primele avioane F-16 în Ucraina. Se pare că primul transfer va fi format din 6 avioane de luptă.

Ucrainenii au început deja pregătirea piloților în mai multe state. Însă cel puțin la fel de importantă va fi și infrastructura și pregătirea tehnicienilor de la sol. 

Ucraina va primi 61 de avioane F-16 Fighting Falcon. Dintre acestea 42 vor fi donate de Țările de Jos (Olanda) și 19 vor proveni din Danemarca.

Danezii au cumpărat de-a lungul timpului 77 de avioane F-16A/B iar 48 dintre ele au fost modernizate prin programul MLU. Copenhaga plănuia să păstreze avioanele în serviciu până prin 2025.

Anunțul privind numărul de avioane pe care Ucraina le va primi e confirmat oficial.

Țările nordice care au operat cândva F-16 versiuni similare înlocuiesc avioanele cu F-35. 

 

Danemarca anunță când ajung primele 6 avioane F-16 din cele 19 în Ucraina. Danezii pun însă o condiție

 

2. Avioane F-... (f-16-danemarca_96991500.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea aviației militare din Danemarca. Foto: Ministerul Apărării de la Copenhaga

Publicația ucraineană Militarnyi, citând presa daneză, preia o declarație a ministrului danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, cu privire la transferul de F-16 către Ucraina.

Astfel, oficialul danez confirmă că până la finalul anului, undeva în pragul Anului Nou, primele F-16 ar trebui să ajungă în Ucraina. E vorba de 6 avioane, iar pregătirea piloților și tehnicienilor se desfășoară la foc automat.

Planul danezilor e să transfere inițial 6 avioane, urmând ca anul viitor încă 8 avioane F-16 să ajungă în Ucraina. Ultimul lot va fi format din 5 avioane.

Danemarca a confirmat însă că livrarea se va face cu o condiție majoră: Avioanele vor fi folosite în operațiuni de luptă împotriva ocupantului rus, dar doar pe teritoriul Ucrainei. Astfel, ucrainenii se vor angaja că nu vor folosi avioane F-16 Fighting Falcon pentru a lovit teritoriul rus. E de așteptat ca o decizie similară să fie luată și de Olanda, care va transfera Ucrainei 42 de avioane F-16.

„Oferim armamentul cu condiția ca acesta să fie folosit pentru a elibera Ucraina și a respinge inamicul. Atât și nimic mai mult”, a declarat, potrivit sursei citate, Jakob Ellemann-Jensen, ministrul Apărării din Danemarca.

Pentru Ucraina, principalul avion de vânătoare ar urma să fie F-16, dar nu va fi singurul avion din clasa sa din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, deoarece un alt tip de aeronavă care ar urma să apere spaţiul aerian ucrainean este ''suedezul'' JAS 39 Gripen.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a declarat în aceste zile că Suedia se alătură demersului de a ajuta Ucraina să aibă avioane de luptă moderne.

Oficialului ucrainean a precizat că nu vor fi "multe avioane Gripen în dotarea" Forțelor Aeriene Ucrainene, în timp ce F-16 va fi principalul tip de aeronavă și va înlocui treptat vechile avioane sovietice.

CITEȘTE ȘI: Ce știm despre avioanele F-16 care vor ajunge în Ucraina. Ucrainenii vor lupta cu F-16, versiune identică cu a României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel