Prima unitate militară din Dobrogea, sărbătorită la Tulcea VIDEO

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Municipiul Tulcea a găzduit sâmbătă o serie de evenimente care au marcat împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Marii Divizii Active, prima unitate militară din Dobrogea.

Evenimentul organizat de autorităţile tulcene şi constănţene în Piaţa Tricolorului a adunat în centrul oraşului câteva sute de persoane, care au asistat la ceremonialul militar, au vizitat expoziţia de tehnică militară şi au dansat pe muzica Fanfarei Militare a Statului Major al Forţelor Navale (SMFN).

'Brigada 9 Mecanizată este continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Diviziei Active, o mare unitate înfiinţată la 1 noiembrie 1878, în contextul Războiului de Independenţă. Această mare unitate s-a înfiinţat aici, la Tulcea, şi a fost prima mare unitate care, alături de celelalte instituţii ale statului, au intrat în Dobrogea revenită la Patria mamă. Practic, am venit acum acasă, la origini, să sărbătorim împreună', a declarat pentru Agerpres comandantul Brigăzii 9 Mecanizate ''Mărăşeşti'', colonel Florin Barbu.

Expoziţia de tehnică militară a fost unul dintre punctele principale de atracţie pentru tulcenii care au ajuns în centrul oraşului, copiii fotografiindu-se pe tancuri şi lângă arme. De asemenea, recitalul susţinut de Fanfara Militară a SMFN i-a făcut pe participanţii la eveniment să danseze pe strada Babadag. 'Anul acesta avem foarte multe concerte atât pe scenă, cât şi în spaţii neconvenţionale şi vă invităm la toate', a afirmat şeful muzicii militare a SMFN, colonel Cornel Ignat.

Evenimentele organizate în judeţul Tulcea pentru a marca înfiinţarea acum 140 de ani a Diviziei Active au început sâmbătă dimineaţă, în oraşul Babadag. 'Un lucru foarte important în istoria noastră regională este faptul că dobrogenii au luptat la Mărăşeşti, în Basarabia, în Bucovina istorică, au fost cei care au participat la eliberarea Transilvaniei de Vest în anul 1919, lucru foarte puţin ştiut, iar ca să completăm, ca un arc peste timp, exact cum previzionase regele Carol I, dobrogenii aveau să elibereze încă o dată pământul transilvan la 25 octombrie 1944, ziua care a devenit şi Ziua Armatei Române', a precizat directorul filialei constănţene a Muzeului Militar 'Regele Ferdinand I', Costin Scurtu.

VIDEO 1

 

În timpul evenimentului, spectatorii au putut asista la momente de reconstituire istorică, dar şi la un spectacol de exerciţii militare, momente similare urmând să fie prezentate joi, 1 noiembrie, la Constanţa. Manifestarea a fost precedată de un spectacol artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, susţinut la Palatul Copiilor de elevi, sub genericul '100 de ani de la Marea Unire, 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mamă'. Evenimentul continuat după ora 19,00, la Teatrul ''Jean Bart'', cu spectacolul 'Dobrogea sărbătoreşte Marea Unire', susţinut de Corala Seminarului Teologic Ortodox 'Sfântul Ioan Casian', precum şi cu o conferinţă a profesorului universitar doctor Sorin Cristescu, de la Universitatea Hyperion Bucureşti, şi o prelegere a preotului Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei din Tulcea.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Tulcea, Brigada 9 Mecanizată ''Mărăşeşti'', Primăria Municipiului Tulcea şi Garnizoana Tulcea, cu sprijinul Centrului Cultural Jean Bart, al Bibliotecii Judeţene ''Panait Cerna'', Episcopiei din Tulcea, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Asociaţiei Social Culturale 'Emanoil St. Bogatu', al asociaţiilor culturale Tomis şi Astra Dobrogeană, precum şi cu sprijinul Muzeului Militar Naţional 'Regele Ferdinand I' Filiala Constanţa.

VIDEO 2

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel