Prima măsură a premierului pro-rus Robert Fico: Slovacia suspendă ajutorul militar acordat Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.

Noul premier slovac, Robert Fico, a declarat joi că țara sa va înceta să mai trimită arme în Ucraina și va limita pe viitor ajutorul țării vecine la „umanitar și civil”, aceasta fiind prima decizie de acest fel a aliaților occidentali, relatează Reuters.

Robert Fico a anunțat că nu va susține un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina și nici nu va sprijini noi sancțiuni împotriva Rusiei la primul său summit al Uniunii Europene, a declarat joi presa slovacă.

„Dacă sunt pe masă sancțiuni care ne vor dăuna, deoarece majoritatea sancțiunilor ne-au făcut rău, atunci nu văd niciun motiv să le susțin”, a subliniat Fico.

Slovacia, o țară cu 5,4 milioane de locuitori, a oferit întotdeauna un sprijin puternic Ucrainei, trimițându-i avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică, MANPADS (sisteme portabile de apărare sol-aer) și sisteme de apărare aeriană (S-300), dar și reparând armele utilizate de militarii ucraineni.

Institutul Kiel estima la 31 iulie că valoarea totală a ajutorului, în principal militar al Slovaciei, se ridica la 680 de milioane de euro, Slovacia fiind una dintre țările care a ajutat cel mai mult în ceea ce privește procentul din PIB alocat (0,65%), după Norvegia, țările baltice, Danemarca și Polonia.

 

Limbaj identic cu cel al Moscovei: Premierul slovac este împotriva trimiterii de arme în Ucraina. 

 

Premierul Fico a preluat narativul Moscovei care spune că ajutorul occidental nu face decât să întârzie inevitabilul și Ucraina este cau un bolnav care va suferi mai mult dacă va continua lupta.

”Încetarea imediată a operațiunilor militare este cea mai bună soluție pe care o avem astăzi pentru Ucraina. Peste un an, vom vedea încă o sută de mii de morți și, dacă ne uităm pe hartă, vom constata că rușii au câștigat mai mult teritoriu decât Ucraina. 

Premierul a spus că sprijină eforturile umanitare și de reconstrucție ale Ucrainei și că susține discuțiile de pace pentru Ucraina - o linie similară cu cea a premierului ungar Viktor Orban, dar respinsă de Kiev și aliații săi occidentali, care spun că acest lucru ar încuraja doar agresiunea Rusiei.

”Eu susțin că spitalele și deminarea vor ajuta Ucraina mai mult decât muniția. Războiul din Ucraina nu este războiul nostru. Nu avem absolut nimic de-a face cu acest război”, a spus el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel