Epopeea Wagner: Prigojin ar fi ajuns la Minsk. Tabere pentru mercenarii Wagner, ridicate la 200 km de granița cu Ucraina

Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News

Situația rămâne extrem de volatilă în privința evenimentelor din ultimele zile din Rusia, iar urmările sunt greu de interpretat sau de prevăzut, așa cum recunoștea ieri chiar și contraamiralul John Kirby, care este în prezent comunicatorul Consiliului de Securitate Națională (NSC ) de la Casa Albă.

Evenimentele din Rusia se derulează cu mare repeziciune și rămân greu de descifrat. Cu toate acestea, pare destul de limpede că planurile lui  grupului Prigojin & asociații par că au fost dejucate de Vladimir Putin. Viitorul Wagner este acum neclar, dar Prigojin probabil nu va mai face parte din el, scrie ISW în ultimul său raport.

Șeful Wagner, împreună cu mercenarii săi au fost (deocamdată) iertați. FSB a anunțat, marți, că oprește investigațiile privind acțiunile de zilele trecute ale Companiei de mercenari Wagner, după ce Putin declarase că luptătorii lui Prigojin au trei opțiuni: să se înroleze în Armata regulată, să meargă acasă sau să îl urmeze pe Prigojin, în Belarus.

Astăzi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că gruparea de mercenari Wagner se pregătește să predea „arme grele” Forțelor Armate Ruse.

Evgheni Prigojin se pare că se află deja în Belarus, împreună cu o grupare fidelă a mercenarilor Wagner. Astfel, avionul Embraer Legacy 600, presupus folosit de șeful lui Wagner, a zburat marți din Rusia către Belarus. Nu se știe cine era în avion. Pe rețelele de socializare scrie că avionul a decolat de la Rostov și a aterizat undeva lângă Minsk.

 

În timpul rebeliunii Wagner, Lukașenko a ordonat armatei să intre în alertă totală

Luptători ai grupului de mercenari Wagner sunt patrulează pe o stradă din apropierea sediului central al Districtului Militar Sudic din orașul Rostov pe Don, Rusia, 24 iunie 2023. Sursa Foto: Stringer.

După ce și-a anulat în ultimul moment discursul de marți, Aleksandr Lukașenko a apărut în fața presei în această dimineață.

Președintele belarus, care ar fi mediat între guvernul rus și Evgheni Prigojin, a comentat revolta de 24 de ore din Rusia.

„Când a avut loc această încercare de revoltă în Rusia, am dat un ordin ca armata să fie în alertă totală”, a spus Lukașenko, adăugând că toate forțele, inclusiv poliția, au fost puse în „alertă totală”.

"Nu o voi ascunde, a fost dureros să urmăresc ce se întâmplă în sudul Rusiei. Nu numai pentru mine. Mulți dintre cetățenii noștri îi au la inimă (pe ruși) pentru că avem o singură patrie", a spus Lukașenko.

”Poziția mea este următoarea. Dacă Rusia cade, ne vom găsi în ruine, vom muri cu toții”, a spus Lukașenko reporterilor.

 

Tabere pentru Wagner, construite în Belarus la 200 km de Ucraina

 

În Belarus, au început să construiască tabere pentru plasarea luptătorilor Wagner.

Potrivit publicației Verstka,citată de UPravda, prima tabără pentru 8.000 de oameni este în curs de construire la Osipovichi, regiunea Moghilev, situată la 200 km de granița cu Ucraina.

Potrivit publicației, muncitorilor li s-a dat sarcina de a construi o tabără cu o suprafață de 24.000 de metri pătrați foarte rapid. „Există o sarcină (de a construi o tabără) până mâine la prânz (marți n.r.)”, a spus interlocutorul publicației.

O sursă apropiată conducerii regionale a confirmat că autoritățile au primit instrucțiuni să construiască o tabără pentru Wagner în regiune.

Informația că mercenarii vor fi trimiși în Belarus a fost confirmată de rudele mercenarilor Wagner.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel