Prigojin este pe cale să piardă controlul asupra Wagner: Mercenarii vor fi obligați să semneze contracte direct cu Armata

Evgheni Prigojin, conducătorul Wagner, declarând victoria printre ruinele Bahmutului. Foto: PMC Wagner
Evgheni Prigojin, conducătorul Wagner, declarând victoria printre ruinele Bahmutului. Foto: PMC Wagner

Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a declarat sâmbătă că „formațiunilor de voluntari” li se va cere să semneze contracte direct cu Ministerul Apărării.

Conflictul dintre Evgheni Prigojin și generalii Armatei ruse ajunge într-o nouă fază, iar Compania de mercenari Wagner e pe cale să fie ”înghițită” în rândurile Armatei ruse.

Rolul Wagner este tot mai incert, deși mercenarii lui Prigojin au jucat un rol central în campania de ocupare a Bahmutului, unde au suferit pierderi foarte mari în timpul luptelor.

Deși chiar în acest weekend Prigojin se lăuda că oameni săi „vor primi noi misiuni de luptă”, iată că Ministerul Apărării se pare că are alte planuri pentru luptătorii Wagner.

Astfel, potrivit BBC, ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a declarat sâmbătă că „formațiunilor de voluntari” li se va cere să semneze contracte direct cu Ministerul Apărării. Evident, Evgheni Prigojin, a spus că forțele sale vor boicota contractele.

„Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”, a spus Prigojin ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la anunțul ministerului apărării. „Șoigu nu poate gestiona corect structura militară”.

El a insistat că gruparea sa de mercenari este bine integrată cu armata rusă, dar a spus că eficiența acesteia va fi afectată dacă va fi subordonată ministrului apărării.

În timp ce anunțul de sâmbătă nu a făcut referire directă la Wagner sau la alte grupuri paramilitare, presa rusă a sugerat că noile contracte sunt o încercare de a-l aduce pe Prigojin sub controlul deplin al Kremlinului.

Ministerul apărării a spus că mișcarea a fost concepută pentru a „crește eficacitatea” unităților ruse care luptă în Ucraina.

„Acest lucru va oferi formațiunilor de voluntari statutul juridic necesar, va crea abordări comune pentru organizarea sprijinului cuprinzător și îndeplinirea sarcinilor lor”, a spus ministerul într-un comunicat, adăugând că contractele trebuie semnate până la 1 iulie.

Tensiunile de lungă durată dintre Gruparea Wagner și armată au escaladat încă o dată săptămâna trecută, când Wagner a reținut un comandant superior al armatei din prima linie, Lt Col Roman Venevitin, după ce l-a acuzat că a deschis focul asupra unui vehicul Wagner lângă Bahmut.

Lt-colonelul Venevitin a fost ulterior eliberat, iar într-un videoclip distribuit de bloggerii militari ruși, el a acuzat Wagner că a alimentat „anarhia” pe linia frontului Rusiei prin furtul de arme, forțând soldații mobilizați să semneze contracte cu compania de mercenari.

Prigojin a numit comentariile ca fiind „prostii absolut totale”. El a sugerat, de asemenea, că este gata să-și desfășoare trupele pe pământ rusesc, spunând pe Telegram că Wagner este gata să lupte împotriva forțelor insurecționiste din regiunea Belgorod.

În decembrie, SUA estima că Wagner avea aproximativ 50.000 de soldați care luptă în Ucraina. Cu toate acestea, în luptele din Ucraina - în special la Bahmut, compania de mercenari a pierdut un procent ridicat de luptători.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel