Prețul păcii în Nagnorno-Karabagh: Armenia cedează controlul a peste 120 de orașe către Azerbaidjan

Darius Muresan / 23 noi 2020 / 18:37
Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia (Facebook)
Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia (Facebook)

Armenia cedează controlul asupra a peste 120 de oraşe şi sate din disputata regiune Nagorno-Karabah către Azerbaidjan în conformitate cu acordul de pace, au relatat luni media de stat armene, citate de DPA.

Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la începutul lunii, cu medierea Rusiei, a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care şi-ar fi pierdut viaţa cel puţin 1.500 de persoane.

Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul, publicată de agenţia naţională armeană de ştiri Armenpress.

Capturarea respectivului oraş-cheie de către forţe azere a precipitat acceptarea de către Armenia a acordului de pace de la 9 noiembrie, semnat la o zi după ce preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a proclamat victoria în lupta pentru această localitate.

Rusia, care nu a fost parte a conflictului, desfăşoară aproape 2.000 de militari în regiunea Nagorno-Karabah pe baza acordului de pace, într-o încercare de a menţine respectarea armistiţiului.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy