Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, sursă foto: Administrația Prezidențială din Ucraina
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, sursă foto: Administrația Prezidențială din Ucraina

Liderul fracțiunii parlamentare „Slujitorul Poporului”, David Arahamia, a afirmat, pe 22 octombrie, că președintele Zelenski a ales deja candidatul pentru funcția de ministru al apărării în cazul demiterii lui Andrei Taran.

Întrebat când parlamentul ar putea lua în considerare problema ministrului apărării, Arahamia a precizat: „Cred că vom decide în două-trei săptămâni”, potrivit agenției ucrainene de știri Unian.

Pentru a clarifica dacă există candidați pentru funcția de ministru al apărării, Arahamia a răspuns afirmativ și a adăugat că există deja o decizie definitivă a președintelui, în acest sens.

David Arahamia nu a precizat candidatul ales de Zelenski, dar ziariștii ucraineni au avansat posibilitatea numirii Irinei Vereșciuk, deputat din partea formațiunii „Slujitorul Poporului”. Referitor la această ipoteză, Arahamia a fost evaziv, precizând: „Suntem pentru egalitatea tuturor cetățenilor."

 

Demiterea lui Taran este posibilă

 

La începutul lunii septembrie, unele mass-media, citând surse, au informat despre posibile schimbări de personal în guvern, inclusiv demiterea lui Andrei Taran din funcția de ministru al Apărării.

Pe 10 septembrie, șeful fracțiunii „Slujitorul Poporului”, David Arahamia, a remarcat că nu va fi o schimbare a întregului guvern, fiind vorba doar de înlocuirea a 3-4 miniștri, fără a nominaliza ministerele în cauză.

Pe 29 septembrie, Oleksei Ustenko, adjunct în partidul „Slujitorul Poporului”, a declarat că problemele de personal vor fi luate în considerare în următoarele zile, precizând că este vorba despre miniștrii apărării, mediului și politicii sociale.

În aceeași zi, președintele Zelensky a spus că demiterea mai multor miniștri este luată în considerare, pornind de la rezultatelor activității acestora.

Pe 13 octombrie, ministrul ucrainean al apărării, Andrei Taran, a comentat anunțul privind posibilitatea demiterii sale din funcție, subliniind că este gata să discute despre viitorul Forțelor Armate, nu despre viitorul unei „anumite persoane”.

Comentariul autorului: Conform Constituției Ucrainei, ministrul apărării și ministrul afacerilor externe sunt numiți de Parlament la propunerea președintelui.

În această vară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mai făcut o serie de schimbări masive la vârful  structurilor de forță, cele mai importante fiind noi numiri în funcțiile de ministru de interne, comandant-șef al Forțelor Armate (în Ucraina această funcție fiind superioară funcției de șef al Statului Major General) și șef al Serviciului de Informații Externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel