Preşedintele Turciei atenţionează împotriva unui "masacru" în Siria

S.I. Catalin |
Data publicării:
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat împotriva unui "masacru" în Idlib dacă regimul sirian şi aliaţii săi vor întreprinde un atac de anvergură în această regiune a insurgenţilor situată în nord-vestul Siriei, informează miercuri AFP.

"Allah să ne aibă în pază, un masacru ar putea avea loc dacă o ploaie de rachete se va abate" (asupra Idlib), a declarat Erdogan în faţa jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului care-l ducea într-o vizită oficială în Kârgâzstan.

"Trei milioane şi jumătate de persoane trăiesc acolo şi, în caz de dezastru, aceşti oameni vor fugi spre Turcia", a adăugat preşedintele turc, a cărui ţară găzduieşte deja mai mult de trei milioane de refugiaţi sirieni.

Idlib, această ultimă regiune siriană ce se sustrage controlului forţelor guvernamentale şi se învecinează cu Turcia, este dominată în proporţie de 60% de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, format din membri ai fostei ramuri Al-Qaida) şi numără de asemenea o multitudine de grupări insurgente.

Kremlinul, susţinător fervent al Damascului, a anunţat marţi că armata siriană "se pregăteşte să regleze problema terorismului" în această provincie, în pofida atenţionărilor din partea Turciei, SUA şi Uniunii Europene.

Erdogan şi omologii săi rus şi iranian, Vladimir Putin şi Hassan Rohani, urmează să discute vineri despre situaţia din Siria, în cadrul unui summit în Iran. Cele trei ţări sunt garanţi în procesul de la Astana, menit să găsească o reglementare politică în Siria. Chiar dacă Moscova şi Teheran susţin regimul de la Damasc, în timp ce Ankara îi sprijină pe insurgenţii care încearcă să-l doboare, cele trei ţări cooperează strâns de mai multe luni.

"Cu ajutorul lui Allah, vom putea să împiedicăm o acţiune extremă a regimului (la Idlib), obţinând rezultate pozitive în timpul summitului de la Teheran", a mai dat asigurări Erdogan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel