Preşedintele Joe Biden a discutat cu regele Salman al Arabiei Saudite înaintea publicării unui raport top-secret privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele american Joe Biden a discutat joi telefonic pentru prima oară cu regele Salman al Arabiei Saudite, căruia i-a transmis că va lucra pentru legături bilaterale puternice şi transparente, conform unui comunicat al Casei Albe, informează Reuters.

Convorbirea a avut loc înaintea publicării preconizate a unui raport sensibil despre asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018 , transmite Agerpres.

Raportul este o versiune declasificată a unei evaluări top-secret care, potrivit unor surse, evidenţiază faptul că fiul regelui, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a aprobat uciderea lui Khashoggi în consulatul regatului din Istanbul.

Preşedintele american a comunicat monarhului saudit că "va lucra pentru ca relaţia bilaterală să fie cât mai puternică şi cât mai transparentă posibil".

Totodată, Joe Biden şi regele Salman au discutat despre securitatea regională şi alte subiecte.

Preşedintele Biden a "subliniat importanţa pe care SUA o acordă drepturilor universale ale omului şi statului de drept", menţionând în acelaşi timp "angajamentul SUA de a ajuta Arabia Saudită în a-şi apăra teritoriul în faţa atacurilor grupărilor pro-iraniene", conform aceleaşi surse, citate de AFP.

Totodată, "cei doi lideri au afirmat natura istorică a relaţiei" bilaterale.

Ulterior, Joe Biden a declarat reporterilor că a avut o convorbire "bună" cu regele saudit.

O persoană familiarizată cu dosarul a declarat pentru Reuters că publicarea raportului va fi făcută după acest apel telefonic. Un alt motiv al întârzierii a fost operaţia chirurgicală la care a fost supus la începutul acestei săptămâni prinţul moştenitor, conducătorul de facto al regatului.

Publicarea acestui raportul declasificat face parte din strategia preşedintelui Biden de a recalibra relaţiile cu Arabia Saudită, în parte din cauza asasinării lui Khashoggi, ţară cu care SUA urmăreşte în acelaşi timp să menţină legături strânse.

"Administraţia noastră se concentrează pe recalibrarea relaţiei", a declarat anterior, într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki."Şi cu siguranţă există domenii în care ne vom exprima îngrijorarea şi vom lăsa deschisă opţiunea responsabilităţii"."Există, de asemenea, zone în care vom continua să colaborăm cu Arabia Saudită, având în vedere ameninţările cu care se confruntă în regiune".

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel