Preşedintele israelian denunţă un ”pogrom”, după violenţele de marţi noaptea în oraşul mixt Lod

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Israelului Reuven Rivlin Sursa foto: Twitter/Reuven Rivlin
Președintele Israelului Reuven Rivlin Sursa foto: Twitter/Reuven Rivlin

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a denunţat miercuri un ”pogrom de neiertat” în oraşul Lod, oraş mixt în Israel, unde a fost decretată starea de urgenţă după distrugerile produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează AFP.

”Scene ale pogromului din Lod (unde locuieşte o importantă minoritate arabă) şi tulburări în toată ţară din partea unei mulţimi arabe avidă de sânge, de a răni persoane, de a distruge proprietăţi şi chiar de a ataca locuri sacre evreieşti sunt de neiertat”, a spus Rivlin într-un comunicat.



Lod, care se învecinează cu aeroportul internaţional Ben Gurion, este un oraş situat între Tel Aviv şi Ierusalim, cu 77.000 de locuitori - 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi israelieni.

Descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948, arabii israelieni constituie circa 20% din populaţia Israelului. Această comunitate se declară cu regularitate victima discriminării în raport cu majoritatea evreiască, acuzând în special autorităţile de laxism în localităţile lor.

Violenţele s-au declanşat în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe oraşe mixte şi în localităţi arabe israeliene, pe fondul schimburilor de tiruri între mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi armata israeliană, transmite Agerpres.

În total, 270 de persoane au fost arestate în urma acestor violenţe în Israel, a indicat poliţia.

”Guvernul israelian trebuie să-i urmărească pe autorii violenţelor cu fermitate”, a declarat Rivlin, acuzându-i pe responsabilii politici arabi israelieni de ”tăcere ruşinoasă” în faţa acestor violenţe.

”Distrugerea de către răsculaţi arabi a unui drapel israelian şi înlocuirea acestuia cu un drapel palestinian reprezintă un atac brutal faţă de existenţa comună în cadrul statului Israel”, a adăugat el.

Trei sinagogi, zeci de maşini şi numeroase buticuri au fost incendiate, ceea ce l-a făcut pe primarul oraşului, Yair Revivo, să compare situaţia din Lod cu ”Noaptea de cristal” (Kristallnacht), pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă din 9-10 noiembrie 1938, potrivit publicaţiei The Times of Israel.

Guvernul israelian a reacţionat cu promptitudine, instituind starea de urgenţă la Lod, unde în cursul nopţii trecute au fost desfăşurate unităţi ale poliţiei de frontieră cu baza în Cisiordania, iar premierul Benjamin Netanyahu s-a deplasat la faţa locului şi a promis restabilirea ordinii.

Un arab israelian a fost ucis în noaptea de luni spre marţi, când au izbucnit primele ciocniri cu israelienii la Lod, conform poliţiei.

Această nouă spirală a violenţelor în Israel şi în teritoriile palestiniene survine după ciocnirile din ultimele zile în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian ocupat şi anexat de către Israel, şi îndeosebi pe Esplanada Moscheilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel