Președintele Iohannis a informat Parlamentul: Armata română rămâne în Afganistan încă cel puțin trei luni

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
“Guardian Angels” din cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”, asigurând protecția echipei de instruire, consiliere și asistență din Baza Aeriană Kandahar, Afganistan. Sursă foto: MApN Facebook
“Guardian Angels” din cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”, asigurând protecția echipei de instruire, consiliere și asistență din Baza Aeriană Kandahar, Afganistan. Sursă foto: MApN Facebook

Plenul reunit al Parlamentului a fost informat, printr-o scrisoare, de către preşedintele Klaus Iohannis despre forţele şi mijloacele Armatei Române şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot participa, în 2021, la misiuni în afara teritoriului naţional.

"Apărarea şi asigurarea securităţii României, în actualul context geopolitic dinamic, turbulent şi impredictibil, impun un răspuns naţional de adaptat şi eficient în faţa riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor cu care ne confruntăm, având la bază continuitatea, adaptabilitatea, flexibilitatea, rezilienţa şi predictibilitatea actului decizional al instituţiilor cu atribuţii în aceste domenii.

Forţele armate ale României au în vedere creşterea contribuţiei şi a relevanţei României în cadrul comunităţii internaţionale, ca aliat credibil, având ca finalitate apărarea colectivă, asigurarea securităţii statelor membre UE, promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, precum şi cooperarea în vederea combaterii terorismului internaţional şi a grupurilor extremiste violente. În acest context, în anul 2021, Armata României va participa cu forţe şi mijloace la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub conducerea NATO, UE, ONU, OSCE, precum şi în cadrul coaliţiei internaţionale anti-ISIL/DAESH în baza angajamentelor naţionale asumate şi cuprinde atât forţele şi mijloacele dislocabile la ordin, cât şi cele aflate în aşteptare pe teritoriul naţional", se arată în scrisoarea şefului statului, transmite Agerpres.

 

România prelungește misiunea în Afganistan



Potrivit preşedintelui, efortul "principal" va fi reprezentat în continuare de participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan (Resolute Support Mission - RSM) până la începutul lunii mai 2021, cu posibilitatea extinderii acesteia în funcţie de decizia politică aliată, continuarea contribuţiei în cadrul grupului de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia, precum şi participarea la operaţiile NATO şi UE din Balcanii de Vest (misiunea KFOR şi misiunea EUFOR ALTHEA).

"De asemenea, materializarea contribuţiei Armatei României la Misiunea NATO din Irak (NMI) se va face cu echipe mobile destinate instruirii şi consolidării capabilităţilor de apărare irakiene, concomitent cu participarea în cadrul Coaliţiei internaţionale anti-ISIL/DAESH, pentru combaterea terorismului internaţional", se precizează în scrisoare.

Preşedintele Iohannis menţionează că Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispoziţie, în acest an, forţe pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, precum şi în cadrul structurilor de conducere ale acestora, la comandamentele operaţionale din zonele de misiune şi la agenţiile UE.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel