Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit France Presse, fostul şef al statului francez va executa doar un an din condamnarea de trei ani, doi dintre ei fiind cu suspendare, transmite Agerpres.

Doi ani din condamnarea de trei sunt cu suspendare. Este foarte probabil totuşi ca fostul preşedinte să nu meargă la închisoare, întrucât anul de condamnare cu executare poate fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brăţară electronică, potrivit tribunalului, relatează EFE.

Tribunalul corecţional a stabilit că a fost încheiat un "pact de corupţie" între fostul preşedinte, astăzi în vârstă de 66 de ani, avocatul său Thierry Herzog şi fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, ceilalţi doi acuzaţi fiind de asemenea condamnaţi la câte trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare.

Decizia de luni va deveni definitivă dacă cei trei condamnaţi nu vor face apel.

Parchetul naţional financiar (PNF) francez a deschis o anchetă preliminară pentru "trafic de influenţă" vizând activităţi de consiliere în Rusia ale fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, informează vineri surse concordante, confirmând o informaţie a Mediapart, relatează AFP.

PNF a confirmat că a deschis o anchetă pentru "trafic de influenţă" dar şi pentru "spălare de bani în scop infracţional", dar nu a precizat data deschiderii anchetei. 

Potrivit Mediapart, justiţia anticorupţie anchetează din vara lui 2020, în urma unei sesizări a serviciului de informaţii financiar Tracfin, asupra motivelor pentru care Sarkozy este remunerat de o societate de asigurări rusă, Reso Garantia, controlată de doi miliardari ruşi, Serghei şi Nikolai Sarkisov.

”Justiţia încearcă să verifice dacă fostul şef de stat a acţionat numai în calitate de consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau s-a dedat la activităţi de lobby potenţial delictuale în numele oligarhilor ruşi", scrie site-ul de ştiri.

Contractul încheiat în 2019 este valabil pe mai mulţi ani şi este în sumă de 3 milioane de euro. Nicolas Sarkozy ar fi primit deja o plată de 500.000 de euro în baza acestui contract, la începutul lui 2020, conform Mediapart.

Reso Garantia, fondată în 1991, este una din principalele societăţi de asigurare din Rusia, specializată în primul rând pe asigurări auto, cu peste 34.000 de agenţi în ţară şi 11 milioane de clienţi.

În 2007, asiguratorul francez AXA a încheiat un acord cu acţionarii de la Reso Garantia pentru achiziţionarea unei participaţii de 36,7% în această societate, pentru circa 810 milioane de euro.

Potrivit Mediapart, AXA este un important client al cabinetului de avocatură Realyze, co-fondat în 1987 de Nicolas Sarkozy.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel