Președintele Consiliului European spune că sistemul actual al ONU este depășit. Propune excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că sistemul actual este depășit

Utilizarea dreptului de veto ar trebui să fie o excepție, dar acum a devenit regula, arată Michel, făcând referire la atitudinea Rusiei din Consiliul de Securitate.

Declanșarea unui război neprovocat și nejustificat împotriva altui stat ar trebui să ducă la suspendarea automată, pentru statul agresor, a calității de membru în Consiliul de Securitate al ONU, a susținut, Charles Michel, în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU.

”Când un membru permanent al Consiliului de securitate pornește un război neprovocat și nejustificat, condamnat de Adunarea generală, suspendarea sa din CS ONU are trebui să survină automat”, precizează Președintele Consiliului European.

Ptrivit oficialului european, folosirea dreptului de veto ar trebui să fie o excepție, dar acum a devenit regula. ”O reformă este necesară de urgență”, a declarat Michel.

 

Un sistem mai reprezentativ

 

”Sistemul actual nu este incluziv și nu este suficient de reprezentativ”, mai adaugă Președintele CO UE.

Discuții privind reformarea CS ONU, prin cooptarea de noi membri, se poartă de foarte mulți ani, printre statele care ar putea fi cooptate printre membrii permanenți numărându-se  Brazilia, Germania, India şi Japonia (așa numitul Grup al celor 4). De asemenea, sunt conturate și alte formate posibile pentru CS ONU, precum Grupul „Uniting for Consensus” - UFC (care susţine un CS cu 25 de membri) sau Uniunea Africană (« Consensul de la Ezulwini ») propune un proiect cu 26 de membri, conform căruia, din totalul noilor locuri, Africii îi vor fi atribuite 2 permanente cu drept de veto şi 2 nepermanente.

În prezent Consiliul are 15 membri, dintre care 5 permanenţi.

Cei 5 membri permanenți sunt China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Rusia și au drept de veto asupra rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel