Un oficial SUA se opune vânzării de avioane F-16 către Ankara: Turcia nu este acel stat membru NATO căruia să-i vindem echipamente militare sofisticate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, Bob Menendez, se opune ferm vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, dar și a celor 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce. Oficialul american este de părere că mai întâi de toate Turcia, stat membru NATO, trebui să respecte mai mult drepturile omului,

„Eu personal nu sunt de acord să le dăm F-16”, a declarat Menendez pentru publicaţia Air Force Magazine. Bob Menendez a insistat să precizeze că Turcia nu este acel stat membru NATO căruia Statele Unite să-i ofere unele dintre cele mai sofisticate echipamente militare – cu referire directă la intenţia Turciei de a achiziţionat noi avioane de luptă F-16.

Turcia a închis mai mulți jurnaliști și avocați „decât aproape orice altă ţară din lume”, a adăugat el.

Ankara încearcă să-și extindă și să-și modernizeze flota de avioane de luptă F-16, după ce a fost exclusă din programul F-35 – condus de SUA – după achiziţionarea mai multor sisteme ruseşti de rachete S-400.

Menendez a spus că Turcia a avut, de asemenea, poziții contrare intereselor SUA în regiune, inclusiv Libia, unde Ankara a încălcat embargoul asupra armelor. De asemenea, statele membre NATO sunt în dezacord cu ceea ce se întâmplă în Siria, unde Turcia a vizat luptători kurzi susținuți de SUA. 

Acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – dându-i lui Menendez posibilitatea de a bloca această vânzare. Acesta fiind președintele Comisiei pentru Relații Externe.

La sfârşitul lunii octombrie, mai mulţi membrii Camerei Reprezentanților și-au exprimat „un sentiment profund de îngrijorare” cu informaţiile apărute în mass-media occidentală, potrivit cărora Turcia ar putea cumpăra 40 de avioane F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.

Unsprezece congresmeni democrați și republicani de la Washington i-au cerut președintelui Joe Biden să refuze cererea Ankarei de a achiziționa avioane de luptă F-16, precizând că, deşi Turcia este un stat membru al NATO, se comportă ca un adversar.

„Atâta timp cât președintele Erdogan își va continua proiectul expansionist în Estul Mediteranei, Turcia va continua să amenințe securitatea noastră națională și securitatea celor mai apropiați aliați ai noștri din regiune – Grecia, Israel și Cipru”, se preciza în scrisoare.

„Vă îndemnăm să acționați în interesul nostru național și de dragul stabilității în estul Mediteranei, refuzând să întăriți arsenalul vechi de avioane de luptă al Turciei și așteptăm cu nerăbdare să primim răspunsul dumneavoastră”, au susţinut atunci cei unsprezece congresmeni democrați și republicani.

Turcia a amenințat că va apela la Moscova,  dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16 – Ankara putând să se orienteze către o posibilă achiziţie de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57. Bob Menendez a lăsat să se înţeleagă că nu este preocupat şi nici impresionat de ameninţările Turciei.

„Nu sunt descurajat ca să meargă în altă parte”, a spus el. 

„Dacă face acest lucru, atunci, știți, interoperabilitatea este diminuată destul de mult la nivelul NATO și (Turcia) își erodează și mai mult poziția.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel