Preşedintele chinez, în primul turneu în străinătate de la începutul pandemiei. Întâlniri, poate, decisive cu Vladimir Putin

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit miercuri în Kazahstan, pentru prima sa vizită în străinătate de la începutul pandemiei, informează AFP și Agerpres.

Avionul în care se afla liderul chinez a aterizat la Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, puţin după orele 08:30 GMT.

La coborârea din avion, Xi Jinping a fost întâmpinat de preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev, cei doi lideri purtând măşti sanitare, la fel ca membrii delegaţiilor şi garda de onoare.

Xi Jinping, care se va deplasa după această vizită în Uzbekistan, pentru un summit al liderilor statelor membre în Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), nu a mai părăsit China din primele zile ale pandemiei de COVID-19.

Cu o zi înainte de această deplasare, liderul chinez a promis să "apere securitatea comună" cu Kazahstanul, într-un articol pentru presa kazahă, difuzat marţi şi de televiziunea publică chineză CCTV.

Potrivit lui Xi Jinping, China doreşte să coopereze cu Kazahstanul în lupta împotriva traficului de droguri şi a crimei organizate pe plan internaţional, precum şi împotriva celor trei "flageluri", termen utilizat de Beijing pentru terorism, separatism şi extremismul religios.

Guvernul chinez a folosit deja această formulă pentru a-şi justifica represiunea din Xinjiang - regiune chineză situată lângă frontiera cu Kazahstanul - împotriva populaţiei musulmane uigure.

China este acuzată de ţări occidentale şi de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului că a închis în lagăre peste un milion de uiguri şi alţi membri ai unor minorităţi musulmane, inclusiv kazahi. Beijingul respinge aceste acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang, afirmând că măsurile luate sunt menite să combată terorismul şi să asigure dezvoltarea regiunii.

Mii de kazahi au legături de familie cu locuitori din Xinjiang, regiune unde kazahii constituie a doua cea mai mare populaţie turcofonă după uiguri.

Kazahstanul, care vrea să-şi aprofundeze relaţiile comerciale cu China, tinde să se alinieze poziţiei Beijingului în problema situaţiei din Xinjiang.

Însă această ţară a devenit o bază pentru militanţi şi ONG-uri care denunţă situaţia din Xinjiang şi care le reproşează autorităţilor kazahe lipsa de acţiune.

După vizita sa în Kazahstan, Xi Jinping se va deplasa la Samarkand, în Uzbekistan, pentru a participa acolo la summitul liderilor statelor membre în OCS, summit prevăzut să aibă loc în 15-16 septembrie.

 

Întâlnire cu Putin

 

Întâlnirea celor doi vine într-un moment de slăbiciune pentru ambii lideri autocrați, deoarece Rusia suferă pierderi în Ucraina, iar China suferă o încetinire economică, scrie și NYT.

Publicația vede în liderul chinez ultima șansă pentru Putin de a limita din pierderile economice suferite de Federația Rusă în urma sancțiunilor fără precedent. ”China a devenit un cumpărător major de mărfuri rusești, ceea ce a ajutat Moscova să-și umple cuferele și să suporte greul sancțiunilor occidentale”, scriu cei de la New York Times.

De cealaltă parte, președintele chinez va aborda discuțiile cu prudență, pentru a nu risca o coliziune cu sancțiunile occidentale.

OCS este formată din China, Rusia, India, Pakistan şi patru ţări din Asia Centrală: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

Rusia a anunţat că Xi va avea în cadrul summitului o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Lovită de sancţiuni occidentale, Moscova caută să-şi întărească legăturile cu Beijingul.

Kremlinul a insistat marţi că OCS constituie "o alternativă reală la structurile orientate spre Occident".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel