Președintele bulgar pro-rus s-a opus prin veto furnizării către Ucraina a blindatelor sovietice BTR-60. Rumen Radev vorbește de „protejarea granițelor bulgare”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Bulgaria, transportor blindat BTR-60PB-MD1. Photo credit: Wikipedia
Bulgaria, transportor blindat BTR-60PB-MD1. Photo credit: Wikipedia

Legea prin care parlamentul bulgar a aprobat acordul de donație a 100 de transportoare blindate Ucrainei a fost respinsă de președintele bulgar Rumen Radev. El a justificat dreptul de veto spunând că parlamentarii bulgari nu sunt suficient de familiarizați cu termenii predării vehiculelor blindate. Cu toate acestea, șeful Parlamentului bulgar, Rosen Jeliazkov, și-a exprimat convingerea că deputații vor trece peste veto-ul președintelui.

Președintele pro-rus al Bulgariei, Rumen Radev, a întors legea prin care erau donate Bulgariei 100 de transportoare blindate BTR-60.

Potrivit Novinite.com , șeful Parlamentului a remarcat că decizia președintelui era așteptată.

Trebuie spus că decizia președintelui Radev are implicații mai mult simbolice.

În primul rând, trebuie spus că, dacă președintele aproba decizia, aceasta ar fi fost prima livrare directă de arme către Ucraina. Bulgaria a transferat până acum Ucrainei echipamente și muniții doar prin intermediari.

De asemenea, gestul Bulgariei nu ar fi schimbat aproape deloc configurația frontului din Ucraina întrucât, așa cum remarca și Forbes, transportoarele blindate BTR-60 sunt departe de echipamentele necesare în războiul modern. ”BTR-60 din anii 1960 este un transportor blindat de personal, mai mult cu numele. Da, transportă personal. Nu, într-o măsură semnificativă, nu este blindat”, arăta David Axe, în analiza sa din publicația citată.

Revenind la decizia președintelui Bulgariei, în justificarea dreptului de veto, Rumen Radev a subliniat că decizia executivului, prin care se livrau  echipamentele, nu a luat în considerare sarcinile cu care se confruntă Ministerul de Interne, poliția de frontieră și pompierii.

Potrivit șefului statului, transportoarele blindate cu o capacitate mare de traversare a țării ar trebui utilizată în primul rând pentru a proteja granițele bulgare și pentru a oferi asistență populației în caz de dezastre naturale și dezastre industriale în zone greu accesibile.

„Siguranța, sănătatea și viața cetățenilor bulgari ar trebui să aibă cea mai mare prioritate”, a spus Radev.

Declarațiile președintelui bulgar nu sunt o noutate. În urmă cu ceva timp, el a exprimat că Ucraina este de vină pentru război și că furnizarea de arme nu face decât să prelungească conflictul.

Furnizarea a 100 de vehicule blindate BTR de fabricație sovietică către Ucraina a fost aprobată de parlamentul bulgar luna trecută, când, în același timp, a respins moțiunea de cenzură a opoziției în guvern din cauza sprijinului militar acordat Ucrainei, țară care se apără împotriva unei agresiuni fără precedent în ultimii 70 de ani.

Acordul privind furnizarea gratuită a vehiculelor blindate a fost încheiat de Sofia și Kiev în această vară și include muniție și piese de schimb.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel