Președintele azer a criticat armenii care și-au dat foc caselor, în ziua în care Armata a preluat controlul unui alt district din Nagorno-Karabah

Președintele azer Ilham Aliyev, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Președintele azer Ilham Aliyev, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Trupele azere, însoţite de camioane, au intrat miercuri în districtul Kalbajar, de lângă Nagorno-Karabah, al doilea din cele trei districte pe care Armenia trebuie să le predea după semnarea acordului de încetare a focului la 9 noiembrie cu Azerbaidjanul, cu medierea Rusiei, relatează Agerpres, care citează AFP.

Armata azeră a difuzat imagini cu revenirea soldaţilor săi în zonă, arătând în special operaţiuni de deminare pe timp de noapte pe drumurile acestei regiuni montane, unde a căzut prima zăpadă.

 

Armata azeră le-a dat timp etnicilor armeni să părăsească zona



Ministerul Apărării azer a indicat într-un comunicat că "unităţile armatei azere au intrat în districtul Kalbajar la 25 noiembrie" la prima oră, în virtutea acordului de încetare a ostilităţilor semnat la începutul lunii noiembrie de către Armenia, Azerbaidjan şi Rusia.

Situat între autoproclamata republică Nagorno-Karabah şi Armenia, Kalbajar ar fi trebuit predat pe 15 noiembrie, dar Baku a amânat evenimentul, lăsând mai mult timp etnicilor armeni să părăsească zona, conform media ruse.

Prin semnarea acordului de încetare a focului, Erevanul a acceptat să predea trei districte din jurul Nagorno-Karabah care scăpau controlului Baku de la primul război din anii '90. Districtul Kalbajar - la fel ca Aghdam, predat la 20 noiembrie, şi Lacin, care urmează să fie predat la 1 decembrie - făcea parte până acum din zona tampon din jurul regiunii separatiste. Alte patru districte cu acelaşi rol au fost preluate de Baku în timpul luptelor.

În apropierea localităţii Ciarektar, la frontiera districtului, soldaţi armeni instalau miercuri un post de control, cu grămezi de pneuri care blocau drumul.

 

Președintele azer spune că armenii au dat foc "caselor pe care nu ei le-au construit"



Cu o armă automată Kalaşnikov în mână, un soldat armean de 20 de ani regretă abandonul "ruşinos" al regiunii. "Avem o mulţime de biserici aici", spune el, adăugând: "Strămoşii noştri, bătrânii şi prietenii noştri sunt îngropaţi aici".

Într-un discurs televizat, preşedintele azer Ilham Aliev a promis să apere "moştenirea naţională" reprezentată de numeroase monumente religioase din Kalbajar, criticându-i pe armenii care au "dat foc pădurilor" şi "caselor pe care nu ei le-au construit", înainte de plecare. El se referea la casele locuite cândva de etnici azeri, care au fugit din zonă în urma violenţelor din anii' 90, şi au fost ocupate ulterior de armeni.

În zilele dinaintea predării districtului, localnici armeni au tăiat copaci, au recuperat cabluri electrice şi chiar au încărcat într-un camion părţi ale unui baraj hidroelectric, a relatat reporterul AFP de la faţa locului.

Acordul de încheiere a ostilităţilor, semnat într-un moment când situaţia militară era catastrofală pentru Armenia, consacră victoria Azerbaidjanului şi îi conferă importante câştiguri teritoriale după şase săptămâni de conflict, soldate cu mai multe mii de victime.

Documentul prevede desfăşurarea unei forţe de pace ruseşti de aproape 2.000 de militari în Nagorno-Karabah, care s-a diminuat semnificativ.

Înaintea predării districtului, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său azer Ilham Aliev şi cu premierul armean Nikol Pashinyan pentru a evoca - potrivit Kremlinului - "modalităţile de acţiune ale forţelor ruseşti de menţinere a păcii".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel