Președintele ales al Cehiei: Ucraina ar trebui să fie primită în NATO imediat după încheierea conflictului cu Rusia

Ionel Copcea |
Data publicării:
Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook
Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook

În cadrul unui interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat, pe 01.02.2023, că Ucraina ar trebui să fie primită în NATO “de îndată ce acest război se va încheia”.

El a precizat că, după război, Ucraina va fi pregătită “moral și practic” să devină membră a Alianței Nord-Atlantice.

“Armata ucraineană va fi probabil cea mai experimentată armată din Europa. Ucraina merită să facă parte din comunitatea țărilor democratice”, a spus Pavel.

În primul său interviu acordat presei internaționale după alegerea sa în funcția de președinte al Republicii Cehe, Pavel a declarat că nu ar trebui să existe “aproape nicio limită” în ceea ce privește furnizarea de arme occidentale către Ucraina. Acesta a menționat că, pentru el, livrarea de avioane de luptă “nu este subiect tabu”. În același timp, însă, a declarat că nu este sigur că aceste avioane vor fi livrate la timp.

“Sunt mândru că țara mea a fost una dintre primele care a oferit un ajutor militar semnificativ Ucrainei”, a declarat Pavel pentru BBC.

Republica Cehă a fost prima țară care a furnizat Kievului tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei, de tip T-72 și BMP-1, de fabricație sovietică. Acest transfer a făcut parte dintr-o serie de livrări de arme grele, care au început încă din luna martie 2022.

În ceea ce privește furnizarea de tancuri moderne către Ucraina, care au fost promise recent de către Statele Unite și Germania, Pavel a spus că, având în vedere personalul și resursele tehnice considerabile ale Rusiei, acest lucru nu va fi suficient.

Ucraina a cerut 300 de tancuri, iar Occidentul a promis până acum că va livra cel puțin 120. Cu toate acestea, Pavel speră să se grăbească aceste livrări, mai ales în cazul unei ofensive de primăvară a Rusiei. În ceea ce privește temerile unor țări, în special ale Germaniei, că Moscova va considera creșterea livrărilor de arme ca pe o escaladare a conflictului, el a subliniat că “nu există altă alternativă”.

“Dacă vom lăsa Ucraina fără ajutor, atunci, cel mai probabil, va pierde acest război. Și dacă ea va pierde, vom pierde cu toții”, a avertizat Pavel.

“Orașele noastre nu sunt distruse de artileria sau rachetele rusești. Dar viitorul nostru ar putea fi distrus dacă nu sprijinim Ucraina pentru încheierea cu succes a acestui conflict”, a spus președintele ales al Cehiei.

Pe de altă parte, Pavel a apreciat că, dacă există și cea mai mică șansă de a purta negocieri de pace între Ucraina și Rusia, este necesar să se susțină acest proces. “Deocamdată, însă, nu căutați astfel de semnale din partea rusă”, a declarat el.

“Sfârșitul războiului este exclusiv în mâinile Rusiei. Președintele Vladimir Putin trebuie să ia o singură decizie - să-și retragă trupele din Ucraina. Și războiul se va încheia”, a spus Pavel, care, în anul 2015, a devenit primul președinte al Comitetului Militar al NATO dintr-o țară post-comunistă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel