Preşedinta Taiwanului: Ameninţarea militară chineză creşte zilnic

S.I. Catalin |
Data publicării:
Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, acordând un interviu postului de televiziune CNN
Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, acordând un interviu postului de televiziune CNN

Taiwanul nu va accepta niciun acord de pace cu China care să-i submineze suveranitatea şi democraţia, a declarat miercuri preşedintele Tsai Ing-wen, în cadrul unei întâlniri cu o delegaţie de europarlamentari, informează dpa.

Într-o conferinţă de presă, Tsai a informat despre conţinutul discuţiilor cu delegaţia condusă de preşedintele Grupului de Prietenie cu Taiwanul, Werner Langen, în care le-a comunicat faptul că este puţin probabil să aibă loc negocieri cu Beijingul pe baza recentei propuneri venite din partea opoziţiei. 

China trebuie să renunţe la ostilitatea militară faţă de Taiwan, precum şi la ideea de a impune cadrul social "o singură ţară, două sisteme", a declarat preşedintele taiwanez, citată de mass-media de stat. 

Taiwanul nu va accepta niciodată un acord politic care să îi elimine sau să îi submineze suveranitatea sau democraţia, a adăgat Tsai, care a anunţat marţi că va candida pentru un nou mandat de preşedinte în 2020.

Un avertisment puternic la adresa Asiei pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre ţara sa şi China

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, pe 19 febroarie, Tsai Ing-wen a afirmat că ameninţarea militară chineză creşte zilnic, întrucât regimul de la Beijing condus de Xi Jinping recurge la o politică externă tot mai impunătoare. Timp de decenii, cele două ţări au avut un armistiţiu tensionat, încheiat când acestea s-au separat după Războiul Civil din 1949. Acum, Ing-wen atenţionează alte state asiatice să fie conştiente de avertizarea care bate la uşa lor.

Preşedinta Taiwanului a precizat că: ,,Astăzi este vorba de Taiwan, însă oamenii ar trebui să se întrebe cine va urma apoi? Oricare ţară din regiune – dacă nu mai doreşte să se conformeze voinţei Chinei – se va confrunta cu ameninţări militare similare".

Relaţiile dintre Taipei şi Beijing s-au deteriorat semnificativ după venirea la putere a lui Tsai Ing-wen în 2016, parţial din cauza faptului că aceasta nu recunoaşte un acord din 1992, care caracterizează Taiwanul drept parte a Chinei, notează dpa. 

Partidul Progresist Democrat al lui Tsai a declarat luni că va acorda prioritate unui proiect de lege care va supune orice acord de pace cu China unui referendum naţional. 


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel