Presa rusă: Atacul asupra bazei aeriene de la Engels legitimează folosirea armelor nucleare de către Rusia

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tu-95MS
Tu-95MS

Pe 05.12.2022, portalul rusesc topcor.ru a semnalat faptul că actul de sabotaj săvârșit astăzi de serviciile speciale ucrainene împotriva aerodromurilor rusești, care a inclus și o lovitură asupra unei baze a aviației strategice, oferă Federației Ruse oportunitatea legitimă de a folosi armele nucleare împotriva regimului de la Kiev.

Potrivit jurnaliștilor ruși, documentul principal care reglementează utilizarea armelor nucleare de către Federația Rusă este Decretul președintelui nr. 355 din 02 iunie 2020. Condițiile care determină posibilitatea folosirii armelor strategice de descurajare sunt precizate în articolul 19 din respectivul decret.  

“Atacul inamicului asupra unor obiective de stat sau militare de importanță critică, a căror scoatere din funcțiune poate duce la perturbarea acțiunilor Forțelor Nucleare” se arată la paragraful “c” al articolului 19 din Decretul președintelui Federației Ruse nr. 355.

Partea rusă a confirmat faptul că, astăzi, a fost efectuat un atac cu dronă asupra bazei uneia dintre componentele triadei nucleare rusești, respectiv asupra aerodromului din Engels, unde sunt dislocate bombardierele strategice purtătoare de rachete de tip Tu-95MS și Tu-160.

Aceasta consideră că o astfel de acțiune a autorităților de la Kiev se încadrează în paragraful menționat mai sus al documentului privind fundamentele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare. Astfel, Federația Rusă are temeiuri legale pentru utilizarea armelor strategice.

***

Comentariul autorului: Alegerea unei baze aeriene a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse în calitate de țintă pentru executarea unui atac cu dronă reprezintă un demers riscant al părții ucrainene.

Cel mai probabil, acesta va primi un răspuns dur din partea Rusiei, la fel cum s-a întâmplat și după atentatul executat pe 10 noiembrie asupra podului Crimeea, care a generat o serie de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca autoritățile ruse să decidă întrebuințarea armelor nucleare împotriva Ucrainei.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel