Presa germană acuză că la presiunea Franței, UE întârzie achiziționarea dozelor de vaccin pentru a favoriza o companie franceză

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și Emmanuel Macron, președintele Franței
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și Emmanuel Macron, președintele Franței

O anchetă făcută de marile titluri de presă germane Der Spiegel și Bild Zeitung, despre numărul insuficient de vaccinuri cumpărat de Bruxelles. O încrengătură de interese naționale și europene, deopotrivă, stă la baza unor decizii care par, cel puțin la prima vedere, bizare. De aceea vi-l prezentăm, tocmai pentru a propune un nou unghi de reflecție asupra marilor jocuri continentale, ascunse și deseori opace, care au loc în spatele ușilor închise ale birocrației europene. 

Criza pandemică a înregistrat un număr fără precedent de decese în Germania: 986 într-o singură zi, 22 decembrie. O creștere care confirmă motivația Angelei Merkel de a impune un lockdown sever național până la jumătatea lunii ianuarie. Un scenariu neașteptat, la care majoritatea germanilor sunt convinși că nu poate fi remediat decât printr-o vaccinare în masă, proces care va fi finalizată până în toamna anului viitor. Cu atât mai mult dacă luăm în considerare faptul că vaccinul considerat cel mai eficient și mai sigur de până acum, cel al Pfizer-BionTech, a fost creat în Germania de un cuplu de oameni de știință, soț și soție, de origine turcă.

Din păcate, după cum denunță presa germană, cu Der Spiegel și Bild Zeitung în frunte, toate acestea par imposibile, întrucât Comisia UE condusă de Ursula von der Leyen, căreia i-a fost delegată sarcina de a rezerva vaccinuri pentru toate cele 27 de țări membre, a achiziționat o cantitate de vaccinuri Pfizer-BionTech care se dovedește insuficientă, în special pentru Germania.

 

Presa din Germania acuză că sub presiunea lui Macron, UE a limitat achiziționarea dozelor Pfizer

 

În acest sens, un raport extins al săptămânalului german Der Spiegel lansează o acuzație foarte gravă: „Sub presiunea guvernului francez”, adică Emmanuel Macron, Comisia UE a fost obligată să limiteze achiziționarea dozelor de vaccin Pfizer-BionTech pentru a nu dăuna grupului farmaceutic Sanofi, care este foarte întârziat în dezvoltarea vaccinului anti-Covid pe care s-a angajat să îl furnizeze, printr-un contract semnat și parafat de mai mult timp.

În sprijinul tezei sale, publicația Der Spiegel amintește că în ultimele luni, Ursula von der Leyen a semnat cinci contracte cu marile companii farmaceutice din lume, rezervând 1,3 miliarde de doze de vaccin pentru întreaga populație europeană, care numără 500 de milioane. Comparativ cu totalul, totuși, în acest moment, UE poate conta pe livrarea în condiții de maximă siguranță și în următoarele luni doar a celor 300 de milioane de doze convenite cu Pfizer-BionTech (cu o opțiune de încă 80 de milioane) și a celor 80 de milioane de doze ale americanului Moderna .

Ambele vaccinuri au fost deja autorizate în Statele Unite, unde campania de vaccinare a fost imediat lansată, prin folosirea ambelor vaccinuri. La fel și în Marea Britanie, de asemenea lovită extrem de puternic de virus. În ceea ce privește Europa, mass-media germană vorbește deschis despre întârziere, subliniind faptul că Angela Merkel a făcut lobby pentru ca EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor) să urgenteze aprobarea vaccinului Pfizer-BionTech cu o săptămână, așa cum s-a și întâmplat ulterior.

Și este grație acestei intervenții directe dacă campania de vaccinare simultană în toate țările UE începe pe 27 decembrie. Un început, este adevărat, puțin mai mult decât simbolic, având în vedere că cantități foarte limitate de vaccin Pfizer-BionTech, încă în producție, au fost livrate diferitelor țări. Inițial, ministrul sănătății din Germania a anunțat că probabil vor fi doar 400.000 de doze de vaccin pentru Germania, cu alte 11-13 milioane care să urmeze până în martie 2021.

La această livrare cu încetinitorul, trebuie adăugat faptul că Uniunea Europeană va distribui vaccinurile achiziționate în cadrul unui mecanism de distribuție foarte controlat, pentru care Germania, din 300 de milioane de doze de Pfizer-BionTech achiziționate de UE, va primi doar 55,8 milioane.  

 

Germania are nevoie de 140 de milioane de doze

 

Dar, deoarece acest vaccin necesită o a doua doză (rapel) la 21 de zile distanță, Germania, cu o populație de peste 80 de milioane, are nevoie de 140 de milioane de doze pentru a obține așa-numita imunitate de turmă. Un calcul elementar, care face ca săptămânalul Der Spiegel să lanseze o acuzație foarte dură: „Uniunea Europeană a cumpărat puține vaccinuri, târziu și de la producătorii greșiți”. Ceea ce, adaugă ziariștii de la renumitul săptămânal, nu va face posibil controlul pandemiei până în toamna anului viitor, cu excepția cazului în care Germania încalcă solidaritatea europeană și cumpără direct, fără aprobarea Uniunii europene numărul de doze necesare pentru a obține controlul asupra pandemiei.

Bild Zeitung intervine și  el asupra acestui ultim punct, dezvăluind că guvernul Merkel ia în considerare în mod serios să comande 30 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BionTech pe cont propriu, ceea ce, adăugat la un alt contract cu americanul Moderna, ar aduce capacitatea de vaccinare în Germania la 136 de milioane de doze , un prag foarte apropiat de realizarea imunității de turmă, atat de dorită și necesară relansării societății germane. Este de la sine înțeles că mass-media germană este în favoarea unei alegeri imediate, adică cere declararea independenței germane și a unei autonomii de vaccinare de către Berlin, deoarece eforturile franceze Sanofi privind vaccinul anti-Covid ar fi amânate cu cel puțin șase luni, la fel ca și grupul britanic-suedez, Astra Zeneca, cu care UE a semnat un contract.

 

UE neagă acuzele presei de la Berlin

 

După cum era de așteptat, Comisia UE a negat că ar fi limitat achizițiile unor vaccinuri pentru a „aștepta” până când grupul francez Sanofi poate fi sigur de succesul vaccinului său, reiterând că a ales cele mai promițătoare și mai avansate vaccinuri atunci când acestea erau încă în faza de studiu.

Dar ancheta Der Spiegel susține, pe baza surselor considerate de încredere, că lipsa vaccinurilor din Germania s-a datorat deciziei Comisiei și Ursulei von der Leyen, „în conformitate cu presiune din partea guvernului francez ", pentru a asigura egalitatea pentru Sanofi în contractele de cumpărare a vaccinurilor. A cumpăra mai mult de la o companie germană nu părea corect politic pare să spună Comisia.

Iată totuși o modalitate diplomatică de a cenzura încă o intervenție europeană a lui Macron, pe un fundal extrem precum pandemia, care are un impact imens asupra opiniei publice germane. Căci, nemții știu exact care le sunt interesele.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel