Premierul kosovar avertizează că nu va exista nici un gram de toleranță față de structurile ilegale ale Serbiei în Kosovo

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele de poliție kosovare, sursă foto: Poliția din Kosovo @official
Forțele de poliție kosovare, sursă foto: Poliția din Kosovo @official

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a calificat atacul asupra membrilor Poliției Kosovo din nordul țării din 15 aprilie ca fiind  "un atac terorist", afirmând că nu va exista "nici un gram de toleranță" din partea Guvernului față de structurile ilegale ale Serbiei în Kosovo.

Kurti a declarat, pe 18.04, că revine forțelor de ordine sarcina să investigheze și să evalueze situația securității, după mai multe atacuri raportate asupra poliției din nordul Kosovo.

"Ministerul Afacerilor Interne și Poliția din Kosovo sunt cele care fac analizele, studiile cauzelor și circumstanțelor acestor atacuri asupra polițiștilor noștri. Am condamnat ferm acest atac, care a fost un atac terorist pentru că membri ai poliției au fost atacați cu gloanțe și grenade, și doar șansa a făcut să se înregistreze doar pagube materiale".

Kurti consideră că atacul din 15 aprilie, când ofițerii de poliție au fost atacați în timp ce deplasau să-și îndeplinească serviciul la punctele de trecere a frontierei cu Serbia, a avut ca scop uciderea acestora.

Poliția din Kosovo a anunțat în februarie că a început să închidă mai multe drumuri folosite pentru contrabandă în nordul Kosovo.

Pe 15 aprilie, ministrul Afacerilor Interne, Xhelal Sveçla, a informat că Poliția din Kosovo s-a confruntat cu o serie de atacuri în nordul Kosovo, locuit de minoritatea sârbă. Sveçla a afirmat că aceste atacuri vizează destabilizarea Kosovo.

O zi mai târziu, pe 16 aprilie, poliția din Kosovo a anunțat că a fost atacată din nou cu dispozitive explozive în apropierea punctului de trecere a frontierei Jarinje care leagă Kosovo și Serbia.

Atacurile rasupra poliției din Kosovo au fost, de asemenea, condamnate de Ambasada SUA la Priștina, Uniunea Europeană și misiunea NATO din Kosovo, KFOR.

În mediul local de analiză se consideră că atacurile sunt strâns legate de intervenția autorităților de la Priștina din octombrie 2021, când polițiștii kosovari au desfășurat o acțiune la scară largă împotriva contrabandei la Priștina, Peci, Mitrovica de Sud și Mitrovica de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel