Premierul Croației consideră o „rușine” declarațiile președintelui rusofil care a acuzat SUA și UE de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina

Premierul croat Andrej Plenkovic a calificat joi drept ruşinoase şi scandaloase recentele declaraţii ale preşedintelui ţării, Zoran Milanovic, care a acuzat SUA şi UE că sunt responsabile pentru criza dintre Rusia şi Ucraina, ţară pe care şeful statului croat a descris-o ca fiind una dintre cele mai corupte din lume şi s-a împotrivit unei eventuale aderări a ei la NATO.

''Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei şi este total contrară poziţiilor şi principiilor de politică externă ale guvernului'' de la Zagreb, a spus Plenkovic, potrivit agenţiei Agerpres care citează agenția EFE, despre poziţia exprimată de Milanovic, ei fiind doi politicieni care au relaţie ostilă.

Guvernul croat ''se distanţează şi nu are nimic de-a face cu poziţiile exprimate de preşedinte'', a insistat premierul.

În declaraţiile criticate de acesta din urmă, preşedintele Milanovic a apreciat că ''locul Ucrainei nu este în NATO'' şi că trebuie luate în considerare interesele de securitate ale Rusiei.

Şeful statului croat a estimat de asemenea că actuala criză ruso-ucraineană este efectul politicii preşedintelui american Joe Biden şi a acuzat de asemenea Uniunea Europeană că a incitat în anul 2014 la o ''lovitură de stat'' pentru înlăturarea preşedintelui ucrainean de la acea vreme, Viktor Ianukovici, fără ca apoi UE să aibă vreo contribuţie în această ţară, astfel că ''Ucraina este astăzi una dintre cele mai corupte ţări din lume''.

Zoran Milanovic, ajuns preşedinte în 2020 după ce a candidat ca social-democrat, a promis că în cazul escaladării crizei militare dintre Rusia şi Ucraina, ca şef al forţelor armate, nu va permite nicio implicare militară a Croaţiei în cadrul NATO pentru susţinerea Ucrainei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel