Premieră în cooperarea dintre Aviația și Marina Italiei: Un F-35 al Forțelor Aeriene aterizează pentru prima dată pe un portavion al Forțelor Navale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Un avion de luptă F-35B al Forțelor Aeriene italiene a aterizat pentru prima dată pe portavionul Cavour al Marinei Italiei. Împreună cu aeronava stealth italiană, pe portavionul Cavour a aterizat și un F-35B al Forțelor Navale americane, marcând începutul activităților comune între cele două forțe, care întrebuințează același tip de avion - F-35B.

Evenimentul a avut loc sâmbătă - 21 noiembrie, în cadrul unui exercițiu comun al forțelor italiene, americane și britanice în Marea Mediterană. Cele două avioane au decolat ulterior de pe Cavour pentru a ateriza pe portavionul Queen Elisabeth al Royal Navy.

În continuarea exercițiului, mai multe avioane F-35B italiene, americane și britanice au zburat împreună și au efectuat decolări și aterizări pe cele două portavioane.

Potrivit publicației Defense News, în cadrul exercițiul a mai avut loc o premieră prin zboruri comune ale avioanelor F-35B din Aviația și Marina Italiei.

Marina (Forțele Navale) italiană are în prezent trei din cele 15 F-35B care, urmează să fie livrate, dintre care două se antrenează în Statele Unite, în timp ce un al treilea se află din iulie pe portavionul Cavour.

Aviația (Forțele Aeriene) italiană va fi înzestrată cu 60 de avioane F-35A și 15 F-35B. Primele aeronave F-35B au fost deja livrate, Italia intenționând să le întrebuințeze în misiuni care vor fi executate de pe aerodromuri cu piste scurte.

Duminică, discuțiile despre o cooperare autentică între cele două categorii de forțe italiene au avansat, impulsionate de șeful Statului Major al Apărării Italiei, amiralul Cavo Dragone care a sugerat ca, pe lângă antrenarea piloților Aviației pe portavionul Cavour, piloții Marinei să se pregătească pentru misiuni cu decolare-aterizare terestre.

„Sinergiile dintre Marină și Forțele Aeriene în utilizarea F-35B de pe punțile portavioanelor vor fi egalate în utilizarea lor de pe uscat, operând împreună în situații operaționale fără piste adecvate aeronavelor convenționale”, a spus el.

Descriind duminică – 22 noiembrie drept o „zi istorică”, amiralul Cavo Dragone a adăugat: „Aceasta este o nouă etapă în care ne îndreptăm către integrarea completă a F-35B ale Forțelor Aeriene și Marinei, ceea ce va aduce interoperabilitate totală între operațiile aeriene și navale”.

Această evoluție are loc pe fondul discuțiilor cu privire la alocarea de fonduri din bugetul de apărare al Italiei pentru formarea unei „Forțe comune STOVL [n.r. - decolare pe distanță scurtă și aterizare verticală]”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel