Prelungirea tratatului ruso-american New START | Germania: Un adevărat plus pentru securitatea Europei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei germane a salutat miercuri prelungirea tratatului ruso-american New START asupra limitării armelor nucleare, prelungire ce constituie în opinia sa "un adevărat plus pentru securitate, inclusiv în Europa", informează AFP.

Această prelungire este "o veste importantă, prin care noul guvern american trimite un prim semnal", a adăugat Heiko Maas într-un comunicat, îndemnând SUA să se reintegreze "de urgenţă" în tratatele INF privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune şi Cer Deschis, asupra verificării reciproce a mişcărilor militare, tratate din care SUA s-au retras în timpul administraţiei lui Donald Trump, potrivit Agerpres.

În cursul unei convorbiri telefonice de marţi, preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au stabilit ca echipele celor două ţări să urgenteze discuţiile pentru a finaliza prelungirea tratatului până în 5 februarie.

New START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

 

Administrația Biden vrea prelungirea tratatului START și a cerut serviciilor de informații o examinare generală a Rusiei

 

Preşedintele american, Joe Biden, a propus joi prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice New START încheiat între SUA şi Rusia, care expiră la începutul lui februarie şi pe care Donald Trump nu a reuşit să îl prelungească, afişând în acelaşi timp fermitate în faţa "actelor antagoniste" ale Rusiei.

"Statele Unite intenţionează să obţină o prelungire de cinci ani a tratatului New START, aşa cum permite acesta", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-o conferinţă de presă la o zi după instalarea în funcţie a liderului democrat, transmite Agerpres.

"Preşedintele a spus clar întotdeauna că tratatul New START este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite, iar o astfel de extindere este şi mai necesară când relaţiile cu Rusia sunt tensionate ca în prezent", a adăugat ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel