Prelungirea embargoului asupra Iranului este o insultă, spun oficialii iranieni

Eduard Pascu / 03 aug 2020 / 22:23

Problema embargoului asupra armelor impus de ONU Iranului devine un nou element de dispută între Teheran și Washington, acesta din urmă căutând extinderea acestuia.

În ultimele săptămâni, odată cu creșterea apelurilor SUA pentru extinderea embargoului impus de 13 ani asupra Iranului, și care expiră pe 18 octombrie, oficiali iranieni de top au avertizat asupra „consecințelor grave”.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat într-un interviu duminică, că guvernul american va introduce o rezoluție la Consiliului de Securitate al ONU în „următoarele câteva zile” pentru a preveni expirarea embargoului. "Lipsa embargoului va permite chinezilor și rușilor să vândă sisteme de arme Iranului și care apoi le va revinde în întreaga lume", a avertizat el, transmite Anadolu.

Oficialii iranieni spun că această mișcare va încălca prevederile acordului nuclear iranian cunoscut ca Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) negociat între Iran și SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania în 2015.

Mahmoud Vaezi, șeful de cabinet al președintelui iranian, a declarat că încercarea oficialilor americani de a „impune voința lor” membrilor Consiliului de Securitate al ONU de a extinde embargoul asupra armelor Iranului încalcă „cele mai fundamentale reguli aprobate de comunitatea internațională” și este o „insultă”.

Citește și: Josep Borrell: Menţinerea acordului nuclear cu Iranul, mai importantă ca oricând

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy