Pregătiri de război: Rusia și Ucraina își consolidează dispozitivele de luptă ducând situația de securitate din regiune la un nivel critic

Ionel Copcea |
Data publicării:

În așteptarea unei posibile agravări a situației de pe linia de contact din Donbas, Rusia trimite din ce în ce mai multe trupe în Crimeea. Pe rețelele de socializare rusești au apărut informații privind deplasarea către această regiune a Diviziei 76 Desant-Asalt din Pskov.

Astfel, duminică, 04 aprilie, pe rețelele de socializare a fost postat un material video cu o platformă feroviară pe care se afla o instalație de artilerie autopropulsată de tip Nona-S, care este întrebuințată de Trupele de Desant Aerian.

Potrivit serviciului Gdevagon, platforma se deplasa din localitatea Cheryokha din Regiunea Pskov, către Simferopol în peninsula Crimeea. Ca expeditor și destinatar al încărcăturii era precizată Divizia 76 Desant-Asalt, ale cărei unități sunt dislocate și la Cheryokha.

Utilizatorii de pe rețelele de socializare sunt împărțiți în ceea ce privește evaluările asociate cu transferul de trupe în regiunile sudice ale Rusiei. Mulți dintre aceștia sunt convinși că mișcările militare sunt legate de exercițiul Vest-2021. În legătură cu aceasta trebuie făcute însă mai multe precizări.

În primul rând, exercițiul se va desfășura, în mod tradițional, în luna septembrie. Astfel, dislocarea trupelor cu cinci luni înainte de eveniment este puțin probabilă.

În al doilea rând, după cum arată și numele acestuia, exercițiul se desfășoară în zonele din vestul Rusiei, respectiv în poligoane din Regiunile Leningrad, Pskov și Smolensk, precum și pe teritoriul Republicii Belarus. Sudul Rusiei nu a avut niciodată și nu are nici acum nimic de-a face cu acest exercițiu.

Ca urmare, transferul de tehnică și de militari în zona Mării Negre și Mării Azov are obiective ușor diferite.

Coroborând informațiile oficiale cu cele din rețelele de socializare Twitter și Telegram din ultimele zile rezultă mai degrabă faptul că Rusia formează un dispozitiv militar centrat pe Peninsula Crimeea, dar și în vestul țării. Multe dintre platformele feroviare încărcate cu tehnică militară au fost prezentate în timp ce se deplasau pe Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci.

Mișcările de trupe rusești au început încă de la jumătatea lunii martie, în perioada 15-16.03, dar s-au intensificat începând din 27 martie. Garniturile feroviare și coloanele auto au fost semnalate inclusiv în regiuni din zona de responsabilitate a Regiunii Militare Centru, precum Ekaterinburg sau Penza.

De asemenea, în Regiunea Moscova, la Lipetsk sau în Regiunea Voronezh au fost înregistrate deplasări de trupe.

Trebuie menționat faptul că, în paralel, utilizatorii rețelelor de socializare au postat și materiale video cu activități similare desfășurate de trupele ucrainene, către linia de demarcație din Donbas și către frontiera cu Peninsula Crimeea. De asemenea, Ucraina a anunțat desfășurarea de lansării de rachete antinava raioane navale din proximitatea regiunii Odesa, în perioada 06-08 aprilie.

Astfel, se poate spune că cele două și-au pregătit dispozitivele de luptă și par  pregătite de o confruntare mai mult decât oricând, fiind probabil nevoie doar de o scânteie pentru declanșarea conflictului. Pretextul așteptat foarte probabil de forțele ruse este reprezentat, aproape exclusiv, de începerea unei ofensive a trupelor ucrainene în Donbas ori Crimeea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel