Pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 întârzie: Statele Unite încă nu au aprobat transferul de simulatoare pentru că statele europene nu le solicită

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA nu pot aproba încă transferul de echipamente specifice pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv simulatoare de zbor și manuale de instruire. Administrația SUA nu a primit încă de la partenerii săi europeni planul final de pregătire pentru piloții ucraineni pentru avioanele de luptă F-16 și, prin urmare, nu poate certifica transferul echipamentului necesar, a precizat CNN cu referire la mai mulţi oficiali.

Oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru CNN, sub protecţia, că SUA încă decid dacă vor trimite piloți americani pentru a-i antrena pe ucraineni. Dar nu se va lua nicio decizie până când nu va fi aprobat planul final de pregătire.

În același timp, un reprezentant al Ministerului danez al Apărării a furnizat postului de televiziune un plan preliminar pentru instruirea ucrainenilor. Acesta conține informații potrivit cărora pregătirea piloților și a personalului de la sol se va desfășura pe parcursul a șase luni în mai multe locații, inclusiv la baza aeriană Skridstrup din Danemarca.

De asemenea, documentul precizează că aşa-zisa ''coaliție aviatică'' a fost de acord să pună la dispoziţie "experți lingvişti, piloți, personal tehnic, instructori, aeronave sau finanțare, după cum este necesar" pentru instruirea piloţilor ucraineni.

 

Ce presupune programul accelerat de pregătire pentru operarea avioanelor F-16?

 

Rămâne incert care sunt țările care vor contribui cu avioane F-16 pentru instruire, dar şi pentru înzestrarea Ucrainei după finalizarea programului de pregătire. Asigurarea unei aprobări separate din partea SUA este necesară pentru transferul avioanelor către Ucraina.

Calendarul programului de pregătire pentru piloţii ucraineni ar urma să aibă loc în regim accelerat, diferit de modul standard pentru piloți U.S. Air Force, prin omiterea anumitor misiuni și sarcini, cum ar fi realimentarea în aer și procedurile de aterizare instrumentală, care nu sunt esențiale pentru piloții ucraineni pe câmpul de luptă.

O altă mare provocare pe care piloții ucraineni trebuie să o depășească este obținerea de competențe în limba engleză. Memorandumul a subliniat faptul că aptitudinile piloților ucraineni pentru limba engleză reprezintă un motiv de îngrijorare și că o pregătire lingvistică suplimentară va fi esențială pentru majoritatea piloților.

Potrivit CNN, situația pare acum ca și cum SUA și europenii nu reușesc să rezolve un conflict birocratic care necesită o procedură care se exclude reciproc - pentru ca țările europene să aprobe programele de pregătire a piloților, au nevoie de certificarea de către SUA a materialelor de pregătire, iar pentru ca SUA să certifice materialele de pregătire, au nevoie de un program de pregătire aprobat de europeni.

Amintim că, în opinia Casei Albe, Ucraina ar putea primi F-16 în acest an. Cu toate acestea, SUA consideră că acest lucru nu va schimba dramatic situația de pe câmpul de luptă.

Și Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina va primi F-16 nu mai devreme de 2024, iar acesta este încă un scenariu optimist.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel