Volodimir Zelenski: Donbas nu va deveni Transnistria ucraineană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat publicației ucrainene Segodnya că legea privind „statutul special” al regiunii Donbas va duce la înapoierea acestui teritoriu aflat sub ocupaţie din anul 2014. 

,,Toată lumea înțelege că nimeni nu va renunța la acest teritoriu și nimeni nu vrea să avem propria noastră Transnistrie ... Dar este imposibil să rezolvăm această problemă fără a discuta despre alte opțiuni. Această problemă nu poate fi rezolvată fără purtarea unor negocieri şi fără încetarea focului ", a spus președintele Ucrainei.

Anterior, Zelensky a precizat că punerea în aplicare a ’’Formulei Steinmeier’’ este posibilă doar cu intrarea în vigoare a legii care acordă Donbasului un statut special, care va fi discutată în cazul unei întâlniri a liderilor "formatului Normandia" - între Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.

Data exactă a summit-ului formatului Normandia este încă necunoscută, dar Kievul speră că va avea loc în luna noiembrie.

Anterior, Kremlinul a anunțat suspendarea pregătirilor pentru summit, „deoarece poziția uneia dintre părți se schimbă”. În cadrul unei conferințe de presă de la Kiev la 1 octombrie, președintele Zelensky a declarat că Ucraina a fost de acord cu textul Formulei Steinmeier.

El a subliniat că alegerile ar putea avea loc doar în teritoriile ocupate din regiunea Donbas, dacă Kievului i se oferă controlul deplin asupra frontierei ruse din republicile autoproclamate Donetsk și Luhansk care nu sunt în prezent sub controlul Ucrainei.

Formula a fost propusă de fostul ministru german de externe, Frank-Walter Steinmeier. El a spus că Donbaslui trebuie să i se acorde un „statut special”.

Acordurile prevăd ca ambele părți - armata ucraineană și separatiștii pro-ruși, sprijiniți activ de Moscova, - să-și retragă armamentul și trupele; Kievul ar urma să-i amnistieze pe acei luptători separatiști care nu au comis crime grave; Ucraina ar urma să reia controlul asupra graniței sale estice cu Rusia, dar și să organizeze alegeri locale în Donbas, respectiv să acorde regiunii o anumită formă de autonomie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel