Președinta Comisiei Europene atenţionează Turcia să renunţe la orice încercare de a-şi intimida vecinii

Eduard Pascu |
Data publicării:
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atenţionat miercuri Turcia să renunţe la orice tentativă de "intimidare" a vecinilor săi în conflictul cu Grecia privind potenţiale resurse de gaze naturale în Mediterana de Est, relatează AFP.

"Turcia este un vecin important şi va fi mereu. Însă deşi suntem apropiaţi geografic, distanţa dintre noi pare să se mărească", a declarat ea în discursul privind starea Uniunii, susţinut în Parlamentul European.

"Da, Turcia este situată într-o regiune care se confruntă cu tulburări. Şi da, ea primeşte milioane de refugiaţi, pentru a căror găzduire noi oferim un ajutor financiar considerabil. Însă nimic din asta nu justifică tentativa de intimidare a vecinilor săi", a adăugat şefa CE, transmite Agerpres.

Grecia şi Turcia îşi dispută zone din Mediterana de Est potenţial bogate în gaze naturale. Tensiunea s-a agravat la sfârşitul lunii august, când au fost efectuate manevre militare rivale.

"Statele noastre membre, Cipru şi Grecia, pot conta mereu pe o solidaritate totală din partea Europei pentru a-şi proteja drepturile legitime în materie de suveranitate", a promis Ursula von der Leyen. "Aplanarea tensiunilor în Mediterana de Est este în interesul nostru reciproc. Nu există decât o singură cale de urmat: să ne abţinem să acţionăm unilateral şi să reluăm negocierile cu bună credinţă, deoarece este drumul care duce spre stabilitate şi soluţii durabile", a continuat ea.

Franţa şi-a afişat clar sprijinul pentru Grecia desfăşurând nave de război şi avioane de luptă în regiune, o inţiativă denunţată puternic de Ankara. Nava turcă de exploatare aflată în centrul acestor tensiuni a revenit duminică pe coasta Turciei, iar asta ar putea deschide calea aplanării tensiunilor între cele două ţări.

Este vorba "de o etapă în direcţia cea bună", "necesară pentru a crea spaţiul indispensabil pentru dialog", a spus Ursula von der Leyen.

Criza din Mediterana de Est se află pe agenda summitului european de la 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles, unde se vor discuta şi eventuale sancţiuni împotriva Turciei. 

Citește și: UE se pregăteşte să ia ''decizii dificile'' împotriva Turciei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel