Poziția României privind recunoașterea Kosovo rămâne neschimbată, în ciuda dialogului Serbiei cu fosta sa regiune. Doar 4 state NATO nu recunosc independența Kosovo

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo

România salută discuțiile privind normalizarea relațiilor dintre Serbia și Belgrad, dar amintește că poziția sa privind recunoașterea independenței Kosovo rămâne neschimbată.

După discuţiile de la Bruxelles privind planul european privind calea spre normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, Ministerul român de Externe, citat de Rador, a declarat pentru cotidianul "Gazeta expres" de la Pristina că România salută disponibilitatea pentru compromis demonstrată de premierul din Kosovo, Albin Kurti, şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, dar aminteşte că România nu a recunoscut autoproclamata independenţă a Kosovo şi această poziţie rămâne neschimbată.

"România sprijină deplin dialogul mediat de Uniunea Europeană, ca principală modalitate de normalizare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, care poate contribui la pacea şi stabilitatea regiunii", se subliniază în comunicatul Ministerului român de Externe, adăugându-se că România are speranţa că negocierile în curs vor da rezultate cât mai curând pentru a se putea începe implementarea planului.

"Aşa cum ştiţi, România nu a recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo şi poziţia noastră rămâne neschimbată. În schimb, fără a aduce atingere poziţiei noastre naţionale faţă de statutul Kosovo, România a avut o poziţie constructivă când este vorba de acorduri privind cooperarea regională sau liberalizarea regimului de vize", a comunicat Ministerul român de Externe.

Provincia Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008, la zece ani după războiul dintre forţele sârbe şi cele albaneze, care luptau pentru independenţă (1998-1999), confruntare care a făcut peste 13.000 de victime.

Kosovo și-a declarat independența în 2008 și de atunci a fost recunoscut de 117 țări ale lumii. Curtea Internațională de Justiție a concluzionat în 2010 că independența Kosovo "nu este în conflict cu dreptul internațional". În rândurile NATO sunt patru țări care încă nu recunosc independența Kosovo: Grecia, România, Slovacia și Spania.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel