Poroşenko: În Ucraina nu este un conflict îngheţat, ci un război fierbinte

Mihai Ciobanu / 12 iul 2018 / 18:55
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, apreciază că în ţara sa nu este "un conflict îngheţat", ci "un război fierbinte".

Declaraţia finală a Summit-ului NATO este una "extrem de importantă" pentru Ucraina şi arată că "lumea începe să înţeleagă" ce se întâmplă în această ţară, unde nu are loc "un conflict îngheţat", ci "un război fierbinte", a declarat joi, la Bruxelles, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează Agerpres. 

Preşedintele Ucrainei a participat, alături de preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, la o discuţie în cadrul conferinţei NATO Engages, un eveniment organizat cu ocazia Summit-ului NATO. În declaraţia finală a summitului de la Bruxelles, liderii statelor membre NATO şi-au reiterat "sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova în cadrul graniţelor acestora recunoscute pe plan internaţional". 

"În conformitate cu angajamentele sale internaţionale, facem apel la Rusia să îşi retragă forţele staţionate în cele trei ţări fără consimţământul acestora", se menţionează în declaraţia finală, care condamnă "cu fermitate anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeii de către Rusia, anexare pe care nu o recunoaştem şi nu o vom recunoaşte". 

Conflictul i-a făcut pe ucraineni să se apropie de NATO

Poroşenko şi Margvelaşvili au apreciat că declaraţia summitului NATO este "extrem de importantă" din perspectiva lor, pentru că arată acţiunile de "agresor" ale Rusiei, dar şi pentru că "lasă uşa deschisă" pentru Ucraina şi Georgia să facă parte, la un moment dat, din Alianţa Nord-Atlantică. 

În acest context, Petro Poroşenko a vorbit despre modul în care este percepută, în acest moment, situaţia din ţara sa. 
"Credem că acum toată lumea începe să înţeleagă ce se întâmplă în Ucraina. Nu este un conflict îngheţat. Este un război fierbinte. În fiecare zi, ucraineni îşi dau viaţa pentru a apăra democraţia, libertatea, nu doar în Ucraina, ci în întreaga Europă, în întreaga lume. Este o agresiune din Est, pe flancul estic al NATO", a spus el. 

Conflictul, a susţinut el, i-a făcut pe ucraineni să se apropie de NATO. Astfel, a afirmat preşedintele Ucrainei, dacă în 2013 aproximativ 16% dintre ucraineni erau pentru o eventuală aderare a ţării lor la NATO, în prezent, peste 54% sunt pentru o eventuală aderare. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy