Populiștii au învins în Slovacia. Peter Pellegrini, susținut de premierul Fico, a câștigat alegerile prezidențiale

Darius Muresan |
Data publicării:
Photo: Peter Pellegrini @OfficialFacebook
Photo: Peter Pellegrini @OfficialFacebook

Aliatul populist al guvernului din Slovacia, Peter Pellegrini, pare să aibă asigurată victoria la alegerile prezidenţiale care au avut loc sâmbătă, după numărarea a 96% din buletinele de vot.

Peter Pellegrini a obţinut 53.55% din voturi faţă de 46,44%, cât a reuşit să strângă diplomatul pro-european Ivan Korcok, potrivit datelor publicate de Oficiul de Statistică din Slovacia.

Korcok şi-a recunoscut înfrângerea şi şi-a felicitat adversarul."Aş dori să îl felicit pe câştigătorul alegerilor, Peter Pellegrini", a declarat presei şi susţinătorilor săi fostul ministru de externe.

El şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că "Peter Pellegrini va fi independent şi că va acţiona conform propriilor convingeri şi fără ordine", o aluzie clară la "alianţa dintre viitorul preşedinte şi şeful guvernului Robert Fico".

Totodată, el şi-a criticat adversarul pentru "o campanie netransparentă"."Se pare că este posibil să deveniţi preşedinte al Republicii Slovace prin răspândirea urii", a spus el.

Deşi prerogativele sale sunt limitate, preşedintele ratifică tratatele internaţionale, numeşte principalii judecători şi este comandantul-şef al forţelor armate, scrie Agerpres, care citează AFP. El poate, de asemenea, să se opună legilor adoptate de Parlament. 

Pellegrini, fost șef de guvern, a beneficiat de sprijinul actualului premier populist Robert Fico, care a refuzat să ofere sprijin militar Ucrainei și a exprimat îndoieli cu privire la suveranitatea acestei țări, susținând pacea cu Rusia. 

Pellegrini a subliniat că Slovacia va rămâne ferm ancorată în Uniunea Europeană și NATO, în ciuda declarațiilor lui Fico.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel