Polonia vrea să securizeze frontiera cu Kaliningrad fiindcă „Rusia e un vecin instabil”

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata Poloniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Armata Poloniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Viceministrul polonez de interne, Bartosz Grodecki, a declarat joi că 'frontiera cu Rusia trebuie securizată' în jurul exclavei Kaliningrad, la nord de Polonia, şi a anunţat că există deja un plan pentru realizarea acestui obiectiv, pentru că este vorba de un 'vecin instabil', potrivit Agerpres, care citează EFE.

Într-un interviu televizat, Grodecki a numit Rusia drept un 'vecin instabil', care a 'comis acte de terorism împotriva vecinilor săi', şi din această cauză 'este necesar de pus în practică măsuri de securitate şi descurajare'.

'Există deja un proiect de creare a unui sistem de securitate eficient şi modern în perimetrul frontierei cu Kaliningrad', a spus viceministrul polonez, care a adăugat că, pe lângă alocarea unor 'resurse majore' la transpunerea în practică a respectivului proiect, guvernul va recurge la trupele de grăniceri.

De la declanşarea războiului de către Rusia în Ucraina, tensiunea a crescut în oraşele poloneze de lângă Kaliningrad, iar unele municipalităţi din zonă au distribuit informaţii localnicilor privind utilizarea garajelor subterane şi a subsolurilor ca adăposturi împotriva unei posibile invazii ruseşti.

Grodecki, responsabil de problemele legate de migraţie în Ministerul polonez de Interne, a evocat în interviu criza migranţilor cu care s-a confruntat Varşovia anul trecut la graniţa dintre Polonia şi Belarus şi a subliniat că 'în acest an s-au înregistrat 8.000 de tentative de intrare ilegală în ţară, în timp ce anul trecut au fost aproape 40.000'.

Pe de altă parte, viceministrul polonez a anunţat că 'regulamentul care restricţionează intrarea cetăţenilor ruşi în Polonia va fi modificat, în acord cu ţările baltice, pentru a rezolva problema intrării cetăţenilor Federaţiei Ruse' în UE.

La 8 septembrie, Varşovia s-a alăturat deciziei guvernelor din Estonia, Letonia şi Lituania de a limita intrarea cetăţenilor ruşi la cazuri umanitare sau cazuri de extremă necesitate.

În interviu, Grodecki a subliniat că se prevede 'restricţionarea şi mai mult ' a acestor măsuri, de comun acord cu ţările baltice.

Kaliningradul, situat între Polonia, Lituania şi Marea Baltică, aparţine Rusiei de la anexarea sa în 1945 după al cel de-Al Doilea Război Mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel