Polonia va oferi antrenament militar de bază, inclusiv de luptă urbană, tuturor cetățenilor cu vârsta între 16 și 65 de ani

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Polonia
Foto: Ministerul Apărării din Polonia

Armata poloneză urmează să le ofere un curs de antrenament de bază de o zi tuturor cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Varşovia, potrivit Agerpres, care citează agenția DPA.

Cursul va include manipularea armelor, trageri, luptă urbană şi citirea hărţilor şi va avea loc la 17 baze ale armatei în zilele de sâmbătă din octombrie şi noiembrie, precizează ministerul. Doar cetăţenii polonezi vor fi eligibili.

Războiul din Ucraina a sporit urgenţa acordată unor vechi planuri de a creşte dimensiunea armatei poloneze.

Recent a fost introdus serviciul militar voluntar şi angajaţi ai serviciului poştal au fost îndemnaţi să urmeze pregătirea în domeniul armelor cu Forţa de Apărare Teritorială (WOT) a ţării.

Armata poloneză numără în prezent 110.000 de militari, cu 30.000 de bărbaţi şi femei în plus în WOT.

Guvernul îşi propune să crească acest număr la 250.000 de profesionişti şi 50.000 în WOT.

 

Polonia se teme de un război cu Rusia în următorii 3 ani

 

Amintim că la începutul acestei luni viceministrul apărării din Polonia, Marcin Ociepa, a declarat că ''există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani'', ceea ce justifică investiţiile semnificative ale ţării sale în apărare.

Într-un interviu publicat de cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, Ociepa subliniază că Polonia trebuie "să folosească acest interval de timp pentru a se reînarma cât de mult se poate".

Ociepa s-a pronunţat în favoarea creşterii bugetului pentru apărare, care va ajunge la 20,5 miliarde de euro în 2023 şi va presupune 3% din Produsul Intern Brut al ţării, precum şi alocarea unui fond extraordinar de sprijin forţelor armate poloneze, care presupune cheltuieli suplimentare de 8,5 miliarde de euro.

Oficialul polonez a trecut în revistă contractele de achiziţii de armament pe care Polonia le-a ratificat în ultimele luni şi care includ achiziţia a 366 de tancuri Abrams şi 32 de avioane de luptă F-35 din SUA, 48 de avioane FA-50 şi 180 de tancuri K2 din Coreea de Sud şi 648 de obuziere autopropulsate fabricate pe plan naţional şi câteva deminoare Kormoran.

Totodată, Guvernul polonez le oferă tinerilor polonezi posibilitatea de a se înrola într-un serviciu militar voluntar, cu posibilitate de prelungire anuală. Cei care se înscriu în acest program, sunt retribuiţi cu 1.000 de euro pe lună, primesc "pregătire de luptă esenţială" în timpul primului an şi ulterior, dacă decid să continue, pot avea acces la importante avantaje oferite de stat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel