Polonia va achiziționa sateliți pentru observarea Pământului. Airbus va asigura întregul sistem și acces la sateliții optici din constelația Pléiades Neo  

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Airbus Defence and Space
Foto: Airbus Defence and Space

Airbus Defence and Space a semnat un contract cu Polonia pentru furnizarea unui sistem de informații geospațiale, inclusiv dezvoltarea, fabricarea, lansarea și livrarea pe orbită a doi sateliți optici de înaltă performanță destinați observării Pământului. 

Contractul, a cărui valoare nu a fost încă făcută publică, acoperă, de asemenea, componenta terestră asociată, inclusiv o stație de recepție directă în Polonia, servicii de lansare, instruire pentru echipa poloneză, întreținere și asistență tehnică pentru sistemele spațiale și terestre.

În plus, acordul prevede livrarea de imagini de foarte înaltă rezoluție (VHR) de la constelația Airbus Pléiades Neo începând chiar din 2023.

Contractul reprezintă primul succes de export, obținut cu sprijinul guvernului francez, pentru satelitul optic Airbus S950 VHR din constelația Pléiades Neo care operează deja pe orbită cu doi sateliți din 2021. Acest sistem de ultimă generație oferă o performanță de ultimă oră a capabilităților optice de foarte înaltă rezoluție, precum și o agilitate foarte mare pe orbită.

„Acest contract va oferi Poloniei unul dintre cele mai sofisticate sisteme de observare prin satelit a Pământului. Întărește Europa și oferă națiunii poloneze o capabilitate spațială cu adevărat suverană. Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm în continuare cooperarea noastră cu Polonia sub umbrela parteneriatului strategic dintre Franța și Polonia”, a declarat Jean-Marc Nasr, șeful departamentului Sisteme spațiale de la Airbus.

 

Asamblarea, integrarea și testele sateliților vor fi efectuate în facilitățile specializate ale Airbus din Franța

 

În urma lansării sateliților de la Centrul Spațial European din Kourou, Guyana Franceză, imaginile provenite de la sateliții polonezi vor fi recepționate direct în Polonia de infrastructura sistemului național de sateliți, asigurând autonomie deplină, după cum se consemnează pe pagina oficială de web a producătorului francez.

Asamblarea, integrarea și testele sateliților vor fi efectuate în facilitățile specializate ale Airbus din Toulouse, iar lansarea este planificată până în 2027. Începând din 2023, Polonia va avea acces la imaginile Pléiades Neo direct de la Airbus.

Achiziția unui sistem de informații geospațiale reprezintă un pas făcut de Polonia spre independența privind asigurarea necesarului de informații pentru apărare și securitate. Acesta pare unul firesc în contextul proiectelor majore de apărare derulate de Polonia în ultimii ani, care cel mai probabil vor face din această țară o putere militară semnificativă pe termen mediu și lung. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel